Na hlavný obsah

Víťazmi eurovolieb sa stanú PS a Smer, SaS zrejme budú chýbať stotiny percent

O mandát bojuje viacero strán.

Víťazmi eurovolieb sa stanú PS a Smer, SaS zrejme budú chýbať stotiny percent
Ilustračná snímka. Foto: TARS/Roman Hanc

Podľa predbežných výsledkov predbehlo hnutie Progresívne Slovensko vo voľbách do Európskeho parlamentu stranu Smer-SD, informoval Denník N.

PS by malo získať šesť mandátov, Smer päť mandátov, Republika dva a KDH a Hlas rovnako po jednom. SaS, Demokrati, SNS a Maďarská aliancia by zostali bez europoslanca.

Dominanciu strán PS a Smer predvída aj denník SME, pre ktorý informáciu potvrdili dva zdroje z rôznych politických strán. Podľa informácií denníka sa blízko päťpercentnej hranice pohybujú SaS a Demokrati. O mandát bojuje aj KDH a Hlas, ktorý údajne zaostáva za prieskumami. Oba spravodajské weby vychádzajú z informácií od politických strán.

Podľa neoficiálnych predbežných výsledkov získalo Progresívne Slovensko 27,82 percenta hlasov, Smer 24,76, Republika 12,53, Hlas 7,18, KDH 7,15 percenta, informoval denník SME.

Strana SaS skončila s 4,92 percentami, Demokrati so 4,66 percentami, hnutie Slovensko získalo dve percentá a SNS 1,9 percent, uvádza denník. Výsledky nie sú potvrdené Štatistickým úradom.

Kandidujúcej strane SaS chýbajú podľa Denníka N stotiny percent, čo predstavuje približne tisíc hlasov. Ak by sa im to podarilo, získala by v europarlamente jeden mandát na úkor hnutia PS. Mandát za by mali získať Ľudovít Ódor, Ľubica Karvašová, Martin Hojsík, Veronika Cifrová Ostrihoňová, Michal Wiezik a Lucia Yar.

Demokratom ide o desatiny percent, pričom ak by sa im podarilo prekročiť päťpercentnú hranicu, získali by jeden mandát na úkor strany Smer-SD.

Podľa denníka Štandard bude stranu KDH v europarlamente reprezentovať Miriam Lexmann, stranu Hlas Braňo Ondruš

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko