Na hlavný obsah

Muž v USA vošiel s autom do akvaparku, vystúpil a začal strieľať. Zranil deväť ľudí, sám potom spáchal samovraždu

Úrady varovali verejnosť, aby sa miestu vyhla.

Muž v USA vošiel s autom do akvaparku, vystúpil a začal strieľať. Zranil deväť ľudí, sám potom spáchal samovraždu
Deväť ľudí, vrátane najmenej dvoch detí, utrpelo zranenia pri streľbe na predmestí Detroitu Rochester Hills. Foto: JEFF KOWALSKY/AFP/Profimedia

Deväť ľudí, vrátane najmenej dvoch detí, utrpelo zranenia pri streľbe na predmestí Detroitu Rochester Hills. Policajti vystopovali podozrivého, obkľúčili ho a pokúsili sa s ním nadviazať kontakt, ale dotyčný spáchal samovraždu, uviedla v nedeľu (16. 6.) agentúra AP s odvolaním sa na políciu.

Šerif okresu Oakland Mike Bouchard predtým povedal reportérom, že zrejme deväť, možno desať ľudí utrpelo rôzne strelné zranenia, a že podozrivý sa nachádza v dome v blízkosti miesta streľby.

Úrady varovali verejnosť, aby sa miestu vyhla. Šerif pripustil, že sa nevie o nejakom pojazde medzi strelcom a postrelenými ľuďmi, ich počet úrady upravili po preverení v nemocniciach, kam ranených odviezli.

Strelec vošiel s autom do parku s vodnými atrakciami, vyhľadávaným rodinami ako útočisko pred letnými horúčavami, vystúpil a vypálil 28 striel z pištole Glock, ktorú opakovane nabíjal, opísal portál Detroit News s odvolaním sa na šerifa. Polícia neskôr na mieste našla pištoľ a tri prázdne zásobníky.

V zmätku, ktorý nastal podľa Boucharda ľudia padali a útočník ich zasahoval, keď sa snažili utiecť. „Hrozné veci, ktorých sme bohužiaľ my, ktorí pracujeme ako ochrancovia zákona, už videli až príliš veľa,“ poznamenal šerif.

Útočník pôsobil pokojne

Útočník podľa svedkov vyzeral pokojne a nemal naponáhlo, pokojne sa vraj po streľbe vrátil k svojmu vozidlu. Práve nájdenie tohto auta o niečo neskôr pomohlo policajtom určiť, kde sa strelec ukrýva.

Nebolo jasné, či v dome, kam sa podozrivý uchýlil, boli ďalší ľudia a zbrane, poznamenala AP. Známe neboli ani podrobnosti o ranených.

„Je to pre nás v okrese Oakland očividná rana,“ povedal Bouchard s odvolaním sa na smrtiacu masovú streľbu na strednej škole v Oxforde v novembri 2021, kde vtedy pätnásťročný mladík zastrelil štyroch spolužiakov a niekoľko ďalších ľudí zranil.

Rochester leží asi 24 kilometrov od Oxfordu. „Prešli sme toľkými tragédiami,“ povedal šerif. „Viete, my ani úplne nerozumieme tomu, čo sa stalo v Oxforde. A teraz tu čelíme ďalšej tragédii, „dodal.

Tento rok v apríli súd poslal na desať až 15 rokov do väzenia oboch rodičov Ethana Crumbleyho, ktorý zastrelil štyroch svojich spolužiakov. Vyšetrovatelia po čine zatkli aj jeho rodičov Jamesa a Jennifer Crumbleyovcov a neskôr ich obvinili zo štvornásobného neúmyselného zabitia, pretože nepodnikli kroky, ktoré by krvavému činu zabránili.

Ethan Crumbley bol za svoj čin odsúdený vlani v decembri na doživotie bez možnosti predčasného prepustenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet