Na hlavný obsah

Supercely na južnom Slovensku napáchali ovocinárom veľké škody. Krúpy zničili 40 ton ovocia

Škody sa môžu vyšplhať do výšky niekoľkých miliónov eur.

Supercely na južnom Slovensku napáchali ovocinárom veľké škody. Krúpy zničili 40 ton ovocia
Krúpy napáchali škody na úrode. Foto: RTVS

Nočná búrka, ktorá sa prehnala najmä cez juhozápadné Slovensko, zapríčinila veľké škody poľnohospodárom a ovocinárom. Krupobitie zničilo marhule a vinič, silný vietor zas kukuricu a obilie. Drobný pestovatelia prišli o fólie.

Nedeľnú (9. 6.) noc sprevádzala silná búrka. Na niektorých miestach napadlo až 80 milimetrov zrážok za hodinu. Vznikali aj supercely. „Supercela je búrka, ktorá žije vlastným životom, ktorá si vytvára vlastnú rotáciu. Vznikajú krúpy aj veľkých rozmerov následne, aj výdatné zrážky sprevádzané silným vetrom,“ vysvetlila meteorologička SHMÚ Paulína Valová.

Škodám na úrode po nočnej búrke na juhu Slovenska sa v relácii Správy RTVS venovala redaktorka Marína Opálková:

Búrka nepotešila najmä pestovateľov a poľnohospodárov. Zničená je veľká časť obilia aj kukurice. V Strekove v noci 20 minútové krupobitie zničilo vinohrady. Krúpy mali veľkosť pingpongovej loptičky.

„Najväčšie škody máme v repke, bohužiaľ, okolo 90 percent. Aj vo vinohradoch predbežná škoda je vo výške 70 percent. Také vysoké škody ešte neboli,“ uviedol vinár a predseda družstva v obci Strekov Tamás Kasnyik.

Zničená úroda, ploty, strechy aj stromy

Veterná smršť s krúpami sa prehnala aj cez obec Imeľ. Po celej obci zanechala povyvracané stromy, zničené ploty a strechy. Drobným pestovateľom zničil strom pri páde fóliovník a spôsobil im škody za niekoľko tisíc eur.

„Ovocie ešte by ste vedeli vypáliť, ale toto už nie, toto už v žiadnom prípade na spracovanie to už nie je. Zajtra to už bude hniť, to sa nedá predať, to len obrať a do hnoja,“ povedala pestovateľka z obce Imeľ.

V marhuľovom sade pri Pribete začali cez víkend so samozberom. Ovocinári sa tento rok tešili z veľmi vydarenej úrody. Nočná búrka im zničila približne 40 ton ovocia. „Teraz sa vlastne začal boj s časom, pretože treba tie marhule rýchlo obrať a spracovať alebo zjesť,“ podotkol ovocinár zo sadu pri Pribete Dušan Szabó.

Ľudí daždivé počasie neodradilo ani v pondelok (10. 6.), a na samozber prišli niektorí až zo stredného Slovenska.Podľa odborníkov sa celkové škody, ktoré spôsobila nedeľná búrka, vyšplhajú až do výšky niekoľkých miliónov eur. Presnú sumu vyčíslia až po obhliadkach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny