Na hlavný obsah

Na mliečnom chrupe záleží. Ak sa oň nestaráme, výsledkom môžu byť krivé trvalé zuby

Zvýšená kazivosť mliečnych zubov sa prenáša aj na trvalé zuby.

Na mliečnom chrupe záleží. Ak sa oň nestaráme, výsledkom môžu byť krivé trvalé zuby
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Zubné kazy má už väčšina ročných detí. Starostlivosť o mliečne zuby však výrazne ovplyvňuje zdravie trvalých zubov.

Pri vzniku kazu je dôležitá strava, návyky a dentálna hygiena. Dentálna hygiena sa za posledné roky zlepšila, problém nastáva pri strave a návykoch. „Často sa stáva, že deťom zostávajú na zuboch lepivé časti jedla, napríklad chrumky, čipsy, kaše… To je problém. Dlhodobé pôsobenie stravy na zuby, keď sa dieťa naje a neodstránia sa zvyšky jedla z úst, má za následok kazivosť,“ upozorňuje stomatológ Michal Sabo.

Takáto kazivosť môže zuby deštruovať a až potom si to rodičia všimnú. Do ambulancií tak prichádzajú deti so zničenými zubami.

Mliečne zuby sú prípravou pre trvalé zuby. „Akonáhle vznikajú kazy na mliečnych zuboch, tak prídeme o ne veľmi skoro, čo má za následok, že čelusť sa nevyvíja tak, ako by mala. Tkanivá na seba navzájom vplývajú – ak vám niečo chýba, tak je ten vývoj zmenený. Za následok to môže mať krivé zuby, čo musíme korigovať strojčekom,“ upozorňuje stomatológ.

Ak je zvýšená kazivosť už pri mliečnom zube, tak sa prenáša aj ďalej na trvalé zuby. „Mliečne zuby nevypadnú lusknutím prsta a nenaskáču tam hneď trvalé zuby. Je to kontinuálny proces, výmena zubov je priebežná. Čiže pokazené mliečne zuby prichádzajú do kontaktu s trvalými zubmi,“ vysvetľuje Sabo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko