Na hlavný obsah

Na obranu Ukrajiny sa postavili aj umelci: Jeden z najčítanejších ukrajinských autorov vstúpil do armády

Do armády vstúpil aj hudobník Jevhen Turčynov.

Na obranu Ukrajiny sa postavili aj umelci: Jeden z najčítanejších ukrajinských autorov vstúpil do armády
Jeden z najčítanejších ukrajinských autorov Serhij Žadan oznámil, že vstúpil do ukrajinskej armády. Foto: FB/Serhij Žadan

Jeden z najčítanejších ukrajinských autorov Serhij Žadan vo štvrtok (6. 6.) oznámil, že vstúpil do ukrajinskej armády. Tá sa po viac ako dvoch rokoch vojny s Ruskom momentálne snaží získať posily, informovala agentúra AFP.

Žadan (49), uznávaný prozaik, básnik a frontman skupiny Žadan i Sobaky, ktorého knihy preložili aj do češtiny a slovenčiny, zverejnil na sociálnych sieťach fotografiu, ako oblečený v maskáčoch kľačí pred automatickou puškou a ďalším výstrojom.

V popise dodáva, že vstúpil do 13. brigády ukrajinskej Národnej gardy – Chartija – a podrobuje sa výcviku.

Táto brigáda operuje najmä v pohraničí na východe Ukrajiny, kde sa momentálne odohráva ofenzíva ruskej armády.

Žadan pomáha ukrajinskej armáde ako dobrovoľník od roku 2014, keď Rusko anektovalo Krymský polostrov a aktívne podporilo separatistické tendencie na východe Ukrajiny, kde boli Luhanská a Donecká oblasť jednostranne vyhlásené za nezávislé „ľudové republiky“. Do armády vstúpil aj ďalší člen hudobnej skupiny Žadan i Sobaky Jevhen Turčynov.

Správa o Žadanovi a Turčynovovi sa objavila v čase, keď ukrajinská armáda pracuje na doplnení svojich radov a krátko po tom, čo začal platiť nový zákon o mobilizácii. Ten má príslušným úradom okrem iného umožniť ľahšie identifikovať každého muža, ktorého môžu povolať do armády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet