Na hlavný obsah

Vo vodách Jadranu sa objavil jedovatý morský živočích. Jeho bodnutie môže spôsobiť zápal

Odborníci pripisujú jeho šírenie otepľovaniu Jadranu.

Vo vodách Jadranu sa objavil jedovatý morský živočích. Jeho bodnutie môže spôsobiť zápal
Ilustračná snímka ohnivého červa. Foto: ČTK/AP/Mark Conlin

Na pobreží Čiernej Hory sa objavili jedovaté morské živočíchy známe ako ohnivé červy. Odborníci pripisujú šírenie tohto druhu otepľovaniu Jadranského mora.

Ohnivý červ, známy aj pod názvom ohnivák pre svoje červené sfarbenie, je morský mnohobunkovec. Dorastá do dĺžky približne pätnásť centimetrov. Naposledy ich vo veľkom počte pozorovali na plážach čiernohorského letoviska Budva.

Oceánografi varujú, že teplota Jadranského mora sa v poslednom čase zvýšila o dva stupne. To vyhovuje ohnivým červom a iným živočíchom vrátane niektorých druhov medúz, ktoré sa inak vyskytujú skôr v tropických vodách.

Častejšie sa objavujú v plytčine

Ohnivé červy sa v Jadrane vyskytovali aj predtým, ale v poslednom čase sa čoraz častejšie objavujú v plytkých vodách s hĺbkou menšou ako jeden meter.

Podľa profesorky Maji Krželjovej zo Splitskej univerzity v Chorvátsku ohnivé červy nepatria medzi živočíchy, ktoré majú tendenciu útočiť na ľudí.

„Sú jasne sfarbené, čo je v prírode signál pre ostatné druhy, že ide o jedovatého živočícha, preto sa ich nedotýkajú. Pre ich výrazné farby a vzhľad sa však ľuďom môžu zdať zaujímavé, a tak sa ich niekedy pokúšajú zdvihnúť a dotknúť sa ich. Vtedy sa zviera bráni a môže človeka poraniť,“ povedala.

Komplikáciu môžu predstavovať tŕne. Ak sa nedajú všetky odstrániť z kože, môžu spôsobiť zápal a jed v nich môže spôsobiť rôzne kožné problémy. Každé bodnutie si vyžaduje lekársky zásah.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet