Na hlavný obsah

Na prešovskom sídlisku Sekčov vymenia rozvody tepla. Obyvatelia by tak mali ušetriť

Pri bytových domoch pribudnú aj malé stanice s možnosťou energie regulovať.

Na prešovskom sídlisku Sekčov vymenia rozvody tepla. Obyvatelia by tak mali ušetriť
Ilustračná snímka prešovského sídliska Sekčov. Foto: RTVS

Na prešovskom sídlisku Sekčov vymenia rozvody tepla a teplej vody. Pri bytových domoch pribudnú aj malé stanice s možnosťou energie regulovať. Obyvatelia by tak mali, po dokončení projektu, ušetriť.

Spoločnosť Spravbytkomfort, v ktorej má mesto 45-percentný podiel, zásobuje teplom v Prešove 95 percent domácností. Doteraz za peniaze z eurofondov realizovala dva projekty.

„Principiálne filozofia všetkých týchto projektov je, aby sme čo najviac našich zdrojov napojili na centrálnu kotolňu, pretože v súčasnosti prevádzkujeme dve biomasové kotolne, ktoré sú zároveň obnoviteľnými zdrojmi,“ hovorí generálna riaditeľka spoločnosti Anita Gašparíková.

Výmene rozvodov tepla na prešovskom sídlisku sa v Správach RTVS z regiónov venoval redaktor RTVS Robert Latta:

Najnovšie získali z eurofondov vyše sedem miliónov eur. Na sídlisku Sekčov vymenia tri a pol kilometra potrubí. Tie sú pôvodné, z čias výstavby sídliska a majú už vyše 40 rokov.

„To sídlisko Sekčov je stavané na záplavových územiach, na močariskách. Tým pádom neustále dochádza k tomu, že potrubné systémy, ktoré majú v zemi, sú obmývané vodou,“ pokračuje Gašparíková.

S prácami chcú začať v júli

Pribudnú aj takzvané odovzdávacie stanice s reguláciou tepla a teplej vody pri jednotlivých bytových domoch. Ich obyvatelia by tak mali na teple ušetriť.

„V prvom rade je dôležité, aby investíciu najprv dokončili. Bude prebiehať v časovom horizonte dvoch až troch rokov, čiže nie je to vec, ktorú pocítia o mesiac, ale myslím si, že v tom strednodobom horizonte určite áno,“ hovorí predsedníčka predstavenstva spoločnosti Naďa Hartmann.

„Zlepší sa možnosť individuálnej regulácie v jednotlivých bytových domoch a v jednotlivých objektoch… Ideme úplne zmeniť energetickú štruktúru zásobovania teplou vodou na Sekčove a to, že sa podarilo na to dostať externé zdroje je jedna úžasná vec,“ skonštatoval primátor mesta Prešov František Oľha.

S prácami chcú začať v júli. „Gro prác sa bude realizovať od apríla budúceho roku až do začiatku vykurovacej sezóny,“ hovorí Gašparíková.

Práce by mali ukončiť koncom roka 2026. Spoločnosť pripravuje aj dva ďalšie obdobné projekty – v časti Šváby a opäť na sídlisku Sekčov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny