Na hlavný obsah

Na Slovensku je najlepšia ekonomická nálada za dva roky, ľudia to však vidia inak. Sú pesimistickí a majú problém si usporiť

Môže za to pretrvávajúci vplyv inflácie.

Na Slovensku je najlepšia ekonomická nálada za dva roky, ľudia to však vidia inak. Sú pesimistickí a majú problém si usporiť
Dôvera Slovákov v zlepšenie ekonomickej situácie je nízka. Foto: RTVS

Nálada v slovenskej ekonomike je najlepšia za posledné dva roky. Pozitívne očakávania má priemysel aj sektor služieb. Naopak, negatívny pohľad do budúcnosti má stavebný priemysel, pesimisticky sa pozerajú na ďalšie obdobie aj spotrebitelia.

Dôvera Slovákov v zlepšenie ekonomickej situácie je nízka. Majú pocit že si nedokážu usporiť. Môže za to pretrvávajúci vplyv inflácie.

„Predtým, ako čašník, ste si vedeli zarobiť 5-6 eur na hodinu. Teraz je to možno 6-7 na hodinu, ale ceny išli hore strašne moc,“ povedal nám jeden z respondentov v ankete. „Nejaké extrémne zlepšenie nie, hlavne po covide,“ vyjadrila sa respondentka.

Reportáž o ekonomickej nálade na Slovensku pripravila do Správ RTVS redaktor Boris Novotňák:

„Naša situácia sa zhoršila, lebo sme na dôchodku, ale žijeme pokojne a skromne a dá sa,“ myslí si ďalší respondent.

Podobný pocit majú aj stavbári, ktorí nemajú dostatok zákaziek na nové budovy. Môžu za to aj vysoké úroky na hypotéky. Tie podľa realitného analytika stále brzdia kúpu nových bytov.

„Oživenie môže spôsobiť sektor nájomného bývania, ktorý vie byť podporený zo strany štátu. Alebo nejakých investičných fondov,“ myslí si realitný analytik Viktor Obtulovič.

Pozitívnejší sektor služieb

Výrazne pozitívnejší výhľad má sektor služieb, ktorý sa pred letom chystá na obdobie vyšších zárobkov.

„Podnikatelia sú v tomto ohľade triezvejší. Hodnotia nálady na trhu, vidia, či im rastú tržby, či im rastie zazmluvnenie ubytovacích služieb, objednávky na ubytovanie a podobne,“ upozornil ekonóm z Ekonomického ústavu SAV Viliam Páleník.

Pozitívny výhľad má aj priemysel. Tam však podľa zástupcu veľkých firiem treba rozlíšiť, v akom odvetví spoločnosť pôsobí. Zatiaľ čo podniky v automobilovom priemysle majú veľké množstvo objednávok, u ostatných skôr panuje pesimizmus.

„Tá neistota je daná geopolitickými opatreniami, kde na globálnom trhu sú zavádzané clá Čína verzus Spojené štáty, pokračujúci konflikt na Ukrajine. Nie sú žiadne náznaky globálneho oživenia alebo niečoho, čo by mohlo zásadným spôsobom ovplyvniť slovenský, poprípade európsky priemysel,“ zhodnotil situáciu Tibor Gregor, výkonný riaditeľ Klubu 500.

Stav slovenského priemyslu totiž do veľkej miery závisí od našich ekonomických partnerov. Nemecká ekonomika, na ktorú je tá naša naviazaná, narastie len o 0,2 percenta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika