Na hlavný obsah

Najdlhšia dvojsedačková lanovka na Slovensku poslednýkrát odviezla turistov. Na jej prevádzku nie sú peniaze

V roku 2019 ju spustili a po piatich rokoch končí.

Najdlhšia dvojsedačková lanovka na Slovensku poslednýkrát odviezla turistov. Na jej prevádzku nie sú peniaze
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Najdlhšia dvojsedačková lanovka na Slovensku v nedeľu (2. 6.) posledný raz odviezla turistov v pohorí Čergov.

Firma nemá na jej prevádzku peniaze. Už pred rokom začala rokovať s regionálnou samosprávou, aby pomohla stredisku Lysá pri Sabinove, podobne ako Poloninám či Domaši. Zatiaľ sa nedohodli.

Čo bude so strediskom? To v Správach RTVS zisťovala redaktorka Diana Murdziková:

Celé desaťročie sedačka čakala na sfunkčnenie. V roku 2019 ju spustili a po piatich rokoch končí. Turistom aj nadšeným cyklistom v nedeľu poslúžila poslednýkrát. Opäť ich vyviezla do výšky tisíc metrov nad morom.

Desiatky turistov prišli, aby aj svojou prítomnosťou upozornili, že nie sú nadšení, že stredisko ostane bez služieb. Lanovka bola hlavnou atrakciou strediska na Čergove.

Stredisko zrekonštruovali súkromní investori za päť miliónov eur. Na jeho udržanie potrebujú ďalší milión.

„Reštart nebol možný z toho dôvodu, že všetky financie, ktoré boli na udržanie strediska, sa počas tých štyroch rokov vyčerpali,“ uviedol spolumajiteľ strediska.

Začali rokovania s vyšším územným celkom

Začali rokovania s vyšším územným celkom. Pracovná skupina pripravila 28-stranový podrobný dokument o turizme na Čergove. Poslanci na májovom zastupiteľstve požadovali jeho doplnenie. Turistická verejnosť chce, aby lokalita so službami prežila.

„Na každú investíciu sa musíme dôkladne pripraviť a zodpovedne narábať s verejnými zdrojmi, hľadať efektívne riešenia, na ktoré sa navyše najprv musí nájsť všeobecná zhoda aj v poslaneckom zbore,“ podotkla hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Daša Jeleňová.

Po tomto víkende sa horská chata zamyká a lanovka prestane premávať. „Radi odstúpime stredisko niekomu, kto je srdciar, kto má rád prírodu za zlomkovú cenu toho, čo my sme do toho investovali,“ ponúkol spolumajiteľ strediska.

„Určite nám je ľúto, že v tejto chvíli lanovka končí svoju prevádzku, ale veríme, že tu jej príbeh ešte nekončí,“ uzavrela hovorkyňa mesta Sabinov Zuzana Tökölyová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny