Na hlavný obsah

Najlepší žiaci zo Slovenska si zmerali sily logického myslenia na IQ olympiáde. Cieľom bolo zachytiť nadané deti

Pri praktických úlohách deti pracovali v kolektíve.

Najlepší žiaci zo Slovenska si zmerali sily logického myslenia na IQ olympiáde. Cieľom bolo zachytiť nadané deti
IQ olympiáda. Foto: RTVS

Levoča hostila mimoriadne inteligentné deti. V mestskom divadle súťažili malí IQ olympionici. V logickom myslení si zmeralo sily 60 najlepších žiakov z celého Slovenska.

Z takmer 11-tisíc detí, ktoré sa zapojili do školského kola IQ olympiády, sa do finále prebojovalo 60 najlepších. “V Levoči máme sústredenie inteligentných detí z celého Slovenska, tých najmúdrejších, najbystrejších, najkreatívnejších,“ uviedla zakladateľka súťaže IQ olympiády Daniela Metesová.

“Je tu 20 najlepších riešiteľov z každého regiónu, stred, východ a západ,” informovala predsedníčka Mensy Slovensko Darina Peterková.

“Ani neviem, ako som sa tu dostal. Väčšinu som natipoval v regionálnom kole. Musel som mať šťastie,” prezradil účastník IQ olympiády.

IQ olympiáde v Levoči sa v Správach RTVS z regiónov venovala Marie Balážová Melníková:

V Levoči žiaci riešili vyše 80 teoretických a praktických úloh. “Logický písomný test, logický premietaný test, lietajúce písmenka, pamäťový test, filmová ukážka, praktická úloha,” vymenovala Peterková.

Zachytiť nadané deti

Cieľom tejto IQ súťaže nie je len testovať logické myslenie detí, ale aj nájsť a zachytiť študentov, ktorí sú nadaní, no do školy pre nadané deti nechodia. “Napríklad tie, ktoré sú v malých dedinkách a nemajú také možnosti. A deti, hovorí sa im, leniví nadaní, ktoré nechodia na predmetové olympiády a sú na školách, trojkári, štvorkári,” vyhlásila Peterková.

Pri praktických úlohách deti pracovali v kolektíve. “Najprv sme museli postaviť tvary. Bolo tam IQ a z rôznych trojuholníkov a štvorcov sme mali postaviť tie písmená,” povedal účastník olympiády.

Celkovým víťazom IQ olympiády sa napokon stal Dominik Dovčík zo Spojenej školy na Pankúchovej ulici v Bratislave.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny