Na hlavný obsah

Napätie na Kórejskom polostrove: Vojaci KĽDR druhýkrát tento mesiac prekročili juhokórejské hranice

Južná Kórea vypálila varovné výstrely.

Napätie na Kórejskom polostrove: Vojaci KĽDR druhýkrát tento mesiac prekročili juhokórejské hranice
Ilustračná snímka. Foto: AP Photo/Lee Jin-man

Juhokórejskí vojaci v utorok (18. 6.) vypálili varovné výstrely, aby zahnali vojakov Severnej Kórey, ktorí na krátko prekročili pozemnú hranicu medzi týmito dvomi krajinami. Išlo o druhý takýto prípad prekročenia hranice za tento mesiac. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

„Desiatky severokórejských vojakov dnes napadli vojenskú demarkačnú líniu a vrátili sa na sever po tom, ako Južná Kórea vypálila varovné výstrely,“ uviedol vo vyhlásení zbor náčelníkov štábov juhokórejskej armády. Spresnil, že išlo o 20 až 30 vojakov KĽDR.

Demarkačná línia je pozemná hranica medzi Severnou a Južnou Kóreou, vysvetľuje AFP.
Južná Kórea varovné výstrely vypálila aj 11. júna, keď demarkačnú líniu prekročila iná skupina severokórejských vojakov. K utorkovému incidentu podľa zboru náčelníkov štábov došlo na inom mieste.

Juhokórejská armáda podľa svojich vyjadrení pozoruje zvýšenú aktivitu Severnej Kórey v pohraničných oblastiach. KĽDR tam umiestňuje protitankové zátarasy, spevňuje cesty a nasadzuje nášľapné míny.

Obe Kórey v roku 1953 uzatvorili prímerie po trojročnom vojnovom konflikte. K podpísaniu mierovej zmluvy však medzi nimi nikdy nedošlo. Na ich spoločných hraniciach bola vyčlenená len tzv. demilitarizovaná zóna.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet