Na hlavný obsah

Návrat rakoviny prsníka by sa mal dať odhaliť skôr. Nový krvný test to zvládne s predstihom niekoľkých rokov

Test odhaľuje stopy DNA nádorov ešte pred úplnou recidívou choroby.

Návrat rakoviny prsníka by sa mal dať odhaliť skôr. Nový krvný test to zvládne s predstihom niekoľkých rokov
Ilustračná snímka Foto: RTVS

Vysoko citlivý krvný test dokáže predpovedať návrat rakoviny prsníka s predstihom niekoľkých rokov oproti bežným vyšetreniam, tvrdia výskumníci. TASR informuje na základe správy televízie BBC.

Test odhaľuje stopy DNA nádorov ešte pred úplnou recidívou choroby. Pri testovaní predpovedal recidívu choroby u pacientiek so stopercentnou úspešnosťou. Lekári a vedci dúfajú, že test umožní skoršie nasadenie liečby, čím stúpne šanca jej úspešnosti. Odborníci sú výskumom nadšení, upozorňujú však, že sa stále nachádza v raných fázach.

Klinickú štúdiu realizovali výskumníci z Inštitútu na výskum rakoviny (ICR) v Londýne na vzorke 78 pacientiek s rôznymi druhmi skorých štádií rakoviny prsníka. „Tekutá biopsia“ v krvi pacientiek pátrala po mutáciách uvoľňovaných rakovinovými bunkami.

Test odhalil DNA nádorov v krvi 11 pacientiek, u ktorých neskôr recidíva skutočne nastala. U zvyšných pacientiek sa choroba nevrátila.

„Bunky rakoviny prsníka môžu v tele zostať aj po chirurgickom odstránení nádoru a iných druhoch liečby, no môže ich byť tak málo, že vyšetrenia ich neodhalia,“ vyhlásil vedúci klinickej štúdie Dr. Isaac Garcia-Murillas z ICR.

Včasné diagnostikovanie

Dodal, že takéto bunky môžu spôsobiť recidívu choroby aj mnoho rokov po prvotnej liečbe, a štúdiu označil za základ lepšieho monitorovania po ukončení liečby s potenciálom predĺžiť život pacientiek.

Výskumníci vzorky krvi testovali pri určení diagnózy, po chirurgickom odstránení nádoru a po chemoterapii. Prvý rok po ukončení liečby opakovali testy každé tri mesiace, ďalších päť rokov opakovali testy po šiestich mesiacoch.

Krvný test dokázal ochorenie odhaliť priemerne 15 mesiacov pred tým, ako sa objavili príznaky alebo ho zachytili vyšetrenia. Najvčasnejšia detekcia sa však objavila až 41 mesiacov pred potvrdením ochorenia vyšetreniami, uvádza štúdia.

„Skoré odhalenie (choroby) patrí medzi naše najúčinnejšie zbrane v boji proti rakovine prsníka. Tieto počiatočné výsledky, ktoré naznačujú, že nový krvný test dokáže odhaliť recidívu ochorenia viac než rok pred prejavením príznakov, vyvolávajú nadšenie,“ vyhlásil Dr. Simon Vincent, riaditeľ výskumu v britskej dobročinnej organizácii Breast Cancer UK, ktorá štúdiu čiastočne financuje.

Rakovina prsníka je celosvetovo najrozšírenejšou formou rakoviny. V roku 2020 ju diagnostikovali u 2,26 milióna žien a vyžiadala si 685-tisíc obetí, uvádza Breast Cancer UK.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet