Na hlavný obsah

Nemecká vláda podľa odhadov utrpela v eurovoľbách porážku, radujú sa opozičné strany

Strana kancelára Scholza skončila až na treťom mieste.

Nemecká vláda podľa odhadov utrpela v eurovoľbách porážku, radujú sa opozičné strany
Zástupcovia CDU a CSU. Foto: TASR/AP

Voľby do Európskeho parlamentu v Nemecku podľa prognóz verejnoprávnych televízií ARD a ZDF so zhruba 30 percentami jasne vyhrala opozičná konzervatívna únia CDU/CSU. Na druhom mieste potom s asi 16 percentami skončila Alternatíva pre Nemecko (AfD).

Šéf nemeckej opozičnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Friedrich Merz úspech CDU/CSU v Nemecku označil aj za víťazstvo v Európskej únii, pretože kandidátku viedla šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Sociálna demokracia (SPD) kancelára Olafa Scholza je so 14 percentami na treťom mieste. Prvé výsledky zverejní spolková volebná komisia o 23.00 h, keď sa ako posledné skončí hlasovanie v Taliansku.

„Únia CDU / CSU s Ursulou von der Leyenovou vyhrala voľby nielen v Nemecku, ale v celej Európskej únii,“ vyhlásil Merz, ktorý volebný úspech považuje za potvrdenie politiky konzervatívcov a tiež Von der Leyenovej. Tá z Bruselu cez video most únii CDU/CSU zablahoželala.

„Skvelý výsledok so značným náskokom,“ povedala. Dodala, že konzervatívna únia sa ukázala ako stabilná sila aj v takom zložitom čase, ktorým Európa prechádza. K výsledku Merz ešte povedal, že pre Scholzovu SPD boli dnešné voľby katastrofou.

„Pre kancelára je to ťažká porážka. Vláda sa teraz musí zamyslieť nad svojou politikou, ktorou škodí krajine,“ poznamenal.

Bavorský premiér a šéf Kresťansko-sociálnej únie (CSU) Markus Söder vyhlásil, že voliči jasne odmietli Scholzovu vládu. „Voliči semaforovú koalíciu svojím hlasovaním prakticky odvolali,“ povedal Söder s odvolaním sa na farby vládnych strán.

Krajná pravica na druhom mieste

Spolupredsedovia pravicovo populistickej AfD Alice Weidolová a Tino Chrupalla už oslavujú druhé miesto, ktoré strana získala aj napriek škandálom jednotky kandidátky Maximiliana Kraha a jeho dvojky Petra Bystroňa.

„Sme druhou najsilnejšou stranou v Nemecku,“ vyhlásili nadšene Chrupalla s Weidelovou. Televízia ARD strane prisudzuje 16,5 percenta, ZDF 16 percent, čo je o zhruba päť percentuálnych bodov viac ako v eurovoľbách pred piatimi rokmi.

Generálny sekretár SPD Kevin Kühnert v prvom vyhlásení označil výsledok za horký, pretože strana oproti eurovoľbám v roku 2019 stratila 1,8 percentuálneho bodu. Navyše ju predstihla AfD. Podobne pred spolustraníkmi hovorila aj Katarina Barleyová, ktorá viedla kandidátku SPD. ň

„Je to skutočne trpký večer, výsledok ma sklamal, nechcem to nijako zastierať,“ povedala. Barleyová, ktorú v kampani podporoval aj kancelár Scholz, poznamenala, že strana bojovala o lepší výsledok, ale neuspela. „Bojovali sme, naozaj sme bojovali,“ dodala.

Zelení a liberálni slobodní demokrati, ktorí s SPD tvoria vládu, získali podľa prognóz asi 12 percent, respektíve päť percent. Najmä pre Zelených to znamená stratu zhruba ôsmich percentuálnych bodov v porovnaní s eurovoľbami spred piatich rokov.

Spolušéfka Zelených Ricarda Langová vyhlásila, že s výsledkom sa nemôžu uspokojiť. Uviedla, že oproti roku 2019 je v Nemecku úplne iná situácia, keď ľudia pre ruskú inváziu na Ukrajine pociťujú neistotu a strach.

Nová strana slávi úspech

Úspech naopak zaznamenalo novozaložené Spojenectvo Sahry Wagenknechtovej – za rozum a spravodlivosť (BSW), ktoré vzniklo odštiepením od postkomunistickej Ľavice. BSW môže podľa ARD a ZDF počítať so zhruba šiestimi percentami.

„To, že sa strana tak rýchlo dostala na spolkovej úrovni cez päť percent, to sa doteraz v nemeckej histórii nestalo,“ povedala Wagenknechtová. „Viedli sme grandióznu volebnú kampaň,“ uviedla.

Ľavica má asi tri percentá. Paneurópska sociálnoliberálna strana Volt dostala podľa ZDF tiež tri percentá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet