Na hlavný obsah

Nemecko platí za médiá najviac na svete. Jeden z otcov tamojšieho duálneho systému priblížil, ako fungujú

S Dieterom Weirichom sa rozprávala Elena Seeber.

Nemecko platí za médiá najviac na svete. Jeden z otcov tamojšieho duálneho systému priblížil, ako fungujú
Archívna sníma Dietera Weiricha. Foto: ČTK / Sueddeutsche Zeitung / Brigitte Friedrich

Nemecko platí za médiá najviac na svete, tvrdí bývalý novinár a intendant nemeckej televízie Deutsche Welle Dieter Weirich. Avšak duálny systém, ktorý si krajina po vzore britskej BBC vybudovala po druhej svetovej vojne, je zárukou vyváženosti.

Práve Dieter Weirich je jedným z otcov tohto systému v Nemecku. Ako opísal, v krajine vznikol začiatkom 80. rokov minulého storočia, kedy sa mediálne prostredie od základov menilo. A to príchodom káblového a satelitného vysielania. S tým prišli aj nové mediálne zákony.

„Vtedy sa prekonal monopol verejnoprávnych médií. A súkromné dostali záruku existencie a pôsobenia. Duálne usporiadanie malo tak obom aktérom zabezpečiť finančnú stabilitu a súčasne aj nezávislosť rozhlasu a televízie,“ vysvetlil v rozhovore pre RTVS.

Deutche Welle, televízia, v ktorej Wierich pôsobí, je síce členom Pracovného združenia verejnoprávnych médií v Nemecku a jej nezávislosť garantuje zákon, avšak financovaná je inak. Koncesionárske poplatky, u nás v minulosti známe ako poplatky za službu verejnosti, ju neživia. Funguje zo spolkového rozpočtu.

„To znamená, že kopíruje navyšovanie aj krátenie rozpočtu spolkového snemu. Súvisí to s tým, že Deutsche Welle nevysiela v Nemecku, ale je zahraničné médium. A preto má aj inú štruktúru,“ priblížil bývalý novinár.

Debata o verejnoprávnych systémoch

Duálny systém usporiadania médií v Nemecku je najdrahší na svete. Napriek tomu je aktuálne na stole debata, či by sa nemali zvýšiť poplatky. Na verejnoprávne médiá ide osem miliárd eur ročne a majú aj príjmy z reklamy.

„Preto rozumiem debate, či sa majú aktuálne zvýšiť poplatky. Politici sa pýtajú, prečo by sme mali mať naďalej dva verejnoprávne systémy a prečo by sa z televízie ZDF nemohol stať jediný štátny okruh a z ARD by sa stal regionálny, že ARD nepotrebuje žiadne národné kanály. Okrem toho, že verejnoprávne okruhy nepotrebujú mať vlastný kanál pre každú cieľovú skupinu,“ uviedol intendant Deutsche Welle.

Nemecko a verejnoprávnosť

Ako politik kresťanských demokratov Dieter Weirich presadzoval súťaž, pokiaľ ide o publicistiku, čo patrí k demokracii.

„Na druhej strane musím povedať, že v praxi to často vyzeralo aj inak. Súvisí to napríklad s konkrétnou politickou preferenciou novinárov. Avšak ideál neexistuje. So systémom v Nemecku som na porovnanie so zahraničím vlastne spokojný,“ dodal.

Verejnoprávnosť podľa neho do istej miery dáva novinárom krídla, ale ich na druhej strane aj zväzuje. Bezpečnosť systému vedie k ťažkopádnosti, čím slabne kreativita.

„Verejnoprávne médiá sú organizované byrokraticky a preto sa v Nemecku niekedy hovorí o mediálnych úradníkoch, ak by sme to videli cynicky. Na druhej strane, ak by sme systém idealizovali, ten, kto môže slobodne pracovať, dostáva krídla a je kreatívnejší,“ uzavrel Dieter Weirich.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet