Na hlavný obsah

Nemecko sužujú záplavy. O život prišli už štyria ľudia

Viaceré vodné toky dosahujú historické maximá.

Nemecko sužujú záplavy. O život prišli už štyria ľudia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Pri záplavách v Nemecku prišli o život už najmenej štyria ľudia. V zaplavených oblastiach na juhu krajiny museli evakuovať tisíce ľudí. Po zosuve pôdy sa vykoľajili aj dva vozne rýchlika neďaleko Stuttgartu. V štrnástich bavorských okresoch vyhlásili stav núdze. Viaceré vodné toky dosahujú historické maximá.

Na niektorých miestach v Bavorsku a Bádensku Wurtembersku spadlo za 72 hodín toľko zrážok, koľko zvyčajne spadne za celý mesiac. Často to bolo dokonca až dvakrát toľko. Po zosuve pôdy sa vykoľajili vozne rýchlovlaku ICE, v ktorých bolo vyše 180 cestujúcich.

Záplavám v Nemecku sa v relácii Aktuálne :24 venoval redaktor Tibor Macák:

Podľa železníc nikto neutrpel zranenia a celý vlak neskôr evakuovali. Na viacerých miestach železničnú premávku odstavili. V bavorskej obci Reichertshofen stúpala voda z pretrhnutých hrádzí nezvyčajne rýchlo.

„U nás sa varovanie rozšírilo veľmi rýchlo. Hneď ako začala stúpať voda, prechádzali obcou vozidlá s reproduktormi. Povedali nám, že sa musíme urýchlene evakuovať. Začalo sa to skoro ráno o pol šiestej. Za desať minút voda stúpla až o 20 centimetrov. Také obrovské množstvo vody sme ešte nikdy nevideli,“ opisuje farmár z obce Reichertshofen Gerhard Bayer.

Prísľub rýchlej pomoci

Do záchranných prác nasadili aj príslušníkov nemeckej armády. Obec Reichertshofen navštívil spolu v bavorským krajinským premiérom Markusom Söderom spolkový minister hospodárstva Robert Habeck. Ten prisľúbil rýchlu a nebyrokratickú pomoc zaplaveným oblastiam.

„Frekvencia týchto udalostí sa výrazne zvyšuje. Záplavy storočia a storočné dažde sa vyskytujú oveľa častejšie. Má to fyzikálnu príčinu, globálne otepľovanie nie je žiadny abstraktný jav, ale tvrdo zasahuje ľudí, pretože extrémy sú čoraz silnejšie a ich počet sa zvyšuje,“ uviedol Habeck.

„Zasiahla nás obrovská katastrofa. Mnohí obyvatelia museli opustiť svoje domovy. Niektorým nefunguje elektrina. Spolupráca medzi hasičmi, políciou, Červeným krížom a technickými službami je však vynikajúca. Chceli by sme sa poďakovať aj nemeckým ozbrojeným silám a spolkovej vláde za podporu pri poskytovaní pomoci,“ povedal Söder.

Nemecká meteorologická služba varuje pred ďalšími výdatnými zrážkami najmä na juhu Nemecka. Silné búrky však predpovedajú nielen pre oblasť Álp, ale aj Berlín, Sasko a južné Brandenbursko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet