Na hlavný obsah

Nepálski vojaci upratovali Himaláje: Odstránili jedenásť ton odpadu, mŕtve telá a kostru

Himaláje upratovali vojaci 55 dní.

Nepálski vojaci upratovali Himaláje: Odstránili jedenásť ton odpadu, mŕtve telá a kostru
Ilustračná snímka - tábor na hore mount Everest. Foto: ČTK/Profimedia

Nepálska armáda pri každoročnom upratovaní Himalájí tento rok z Mount Everestu a ďalších dvoch vrcholov odstránila 11 ton odpadkov, štyri mŕtve telá a jednu kostru, informovala stanica BBC.

Hory vojaci upratovali 55 dní. Armáda upratovanie s ročnou frekvenciou začala v roku 2019. Spolu za päť rokov vojaci podľa vyhlásenia armády zniesli z Himalájí celkovo 119 ton odpadkov, 14 mŕtvych a niekoľko kostier.

Odhaduje sa, že na Evereste sa nachádza viac ako 50 ton odpadkov a 200 tiel, píše BBC. Aby sa pre tento rok množstvo odpadkov znížilo a lezci sa vrátili v poriadku dole, nepálska vláda zaviedla povinnosť nosiť sledovacie zariadenie.

Ohlásila tiež nariadenie, podľa ktorého lezci musia svoje exkrementy upratať a zniesť späť do základného tábora. V budúcnosti chcú úrady podľa vládnych predstaviteľov zaviesť tím horských strážnikov, ktorý by čistotu Himalájí aktívne monitoroval.

Lezecká sezóna

Jarná lezecká sezóna sa skončila na nepálskych horách na konci mája. Vláda tento rok vydala povolenie na výstup celkovo 421 lezcom, čo je o 57 menej ako minulý rok.

Celkovo sa o zdolanie Everestu pokúsilo asi 600 ľudí vrátane nepálskych Šerpov, ktorí povolenie nepotrebujú. Za rok 2024 v Himalájach zomrelo alebo zmizlo osem lezcov, minulý rok to podľa BBC bolo 19.

Riaditeľ nepálskeho ministerstva cestovného ruchu a horolezectva Rakeš Gurung usudzuje, že do nižšieho záujmu o povolenky na výstup sa premietla súčasná ekonomická situácia.

Za jednu kvótu záujemcovia zaplatia 11-tisíc dolárov. Gurung spomenul aj parlamentné voľby v Indii, ktoré podľa neho obmedzili počet indických lezcov.

Číslo vydaných kvót však pravdepodobne ešte klesne. Nepálsky najvyšší súd vláde nariadil, aby stanovila ich maximálny počet. „Vláda bude spolupracovať s expertmi, aby určila počet, ktorý zabezpečí bezpečnosť všetkých lezcov. Bez konkrétnej štúdie nemôžeme zatiaľ povedať, koľko to bude,“ uviedol Gurung.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet