Na hlavný obsah

Nezvyčajná ilúzia: Letný slnovrat so sebou prinesie nebeské divadlo, najbližšie sa vyskytne o 19 rokov

Úkaz vysvetlila Slovenská ústredná hvezdáreň.

Nezvyčajná ilúzia: Letný slnovrat so sebou prinesie nebeské divadlo, najbližšie sa vyskytne o 19 rokov
Ilustračná snímka. Foto: Pexels

Letný slnovrat so sebou prinesie okrem najdlhšieho dňa v roku aj nezvyčajný nebeský úkaz. Na oblohe budeme môcť pozorovať nezvyčajne veľký spln mesiaca. Ide však o ilúziu. Jav pre spravodajský web spravy.rtvs.sk vysvetlila Slovenská ústredná hvezdáreň (SÚH).

Súvisí s mesačnou dráhou a jej sklonom k dráhe Slnka. „Z nášho územia budeme v prípade bezoblačnej oblohy vidieť Mesiac vrcholiť v jeho minimálnej výške 22. 6. 2024 o 00.36 h letného stredoeurópskeho času. Mesiac sa pozorovateľovi bude javiť zdanlivo veľký, čo súvisí s psychológiou vnímania objektov blízko horizontu,“ uviedla SÚH.

Podmienky pre takýto jav, aj keď tento rok nenastane úplne ideálne, budú najbližšie až v roku 2043. Pôjde teda o príležitosť, ktorá sa opäť naskytne až o takmer dve dekády.

„Letný slnovrat je okamih, kedy je Slnko uhlovo najbližšie k severnému pólu. Ak by okamih slnovratu nastal presne o polnoci, tak by bolo Slnko najplytšie pod severným obzorom. Počas splnu Mesiaca je Mesiac na opačnej strane oblohy ako Slnko. Preto, ak by slnovrat aj spln nastali v rovnakom okamihu, a to ešte presne o polnoci, tak by bolo Slnko najplytšie a Mesiac najnižšie nad južným horizontom,“ píše SÚH.

„Mesačná dráha je k tomu ešte sklonená asi o 5,8 stupňa proti dráhe Slnka. V tomto roku bude Mesiac práve v takej pozícii na svojej dráhe, že bude ešte o spomínaných 5,8 stupňa nižšie nad obzorom,“ dodala SÚH.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko