Na hlavný obsah

NHL: Florida vyhrala prvý Stanleyho pohár v histórii. V poslednom zápase znemožnila senzáciu Edmontonu

Víťazný gól domácich strelil v druhej tretine Sam Reinhart.

NHL: Florida vyhrala prvý Stanleyho pohár v histórii. V poslednom zápase znemožnila senzáciu Edmontonu
Hráči Floridy Panthers oslavujú zisk Stanley cupu. Foto: TASR/AP

Hokejisti Floridy Panthers získali prvýkrát v histórii Stanleyho pohár. V rozhodujúcom siedmom dueli finále play off NHL zvíťazili v noci na utorok (25. 6.) nad Edmontonom Oilers 2:1 a v celej sérii triumfovali 4:3 na zápasy. Víťazný gól domácich strelil v druhej tretine Sam Reinhart, jeho spoluhráč Carter Verhaeghe mal bilanciu 1+1 a brankár Sergej Bobrovskij si pripísal 23 úspešných zákrokov.

Hráči Floridy zdvihli najcennejšiu hokejovú trofej nad hlavu napriek tomu, že vo finálovej sérii dovolili súperovi vyrovnať z 0:3 na 3:3. Siedme stretnutie však vyznelo v ich prospech a „panteri“ tak pod vedením kouča Paula Mauricea dosiahli historický úspech v klubovej histórii. Predtým boli vo finále Stanley Cupu dvakrát neúspešní – v roku 1996 podľahli Coloradu v sérii jasne 0:4, vlani prehrali s Vegas 1:4.

Oporami Panthers v play off boli najmä brankár Bobrovskij a produktívni útočníci Matthew Tkachuk a Aleksander Barkov, obaja si pripísali na konto zhodne po 22 bodov. Sekundoval im 21-bodový Verhaeghe.

Florida v základnej časti vyhrala svoju Atlantickú divíziu a do vyraďovačky išla z tretej priečky vo Východnej konferencii. V play off potom postupne vyradila Tampu (4:1), Boston (4:2) a v konferenčnom finále New York Rangers 4:2 na zápasy.

Edmonton šiesty titul nepridal

Edmonton nepridal do zbierky svoj šiesty profiligový titul, na ktorý čaká už od roku 1990. Predtým sa z prvenstva tešil aj v rokoch 1984, 1985, 1987 a 1988. Vo finálovej sérii neuspel tretíkrát v histórii. Nepomohlo mu ani 42 bodov najproduktívnejšieho hráča play off Connora McDavida, čo je štvrtý najvyšší počet v histórii ligy.

Pred kapitánom Edmontonu sú iba Wayne Gretzky (47 bodov v roku 1985), Mario Lemieux (44 v roku 1991) a opäť Gretzky (43 v roku 1988). V drese „olejárov“ žiaril aj obranca Evan Bouchard, s 32 bodmi druhý muž kanadského bodovania v play off.

Predĺžilo sa aj čakanie na kanadského víťaza Stanleyho pohára, naposledy ním bol Montreal Canadiens v sezóne 1992/1993, teda pred 31 rokmi. Edmonton sa mohol stať iba piatym tímom v histórii play off NHL, ktorý by dokázal otočiť sériu zo stavu 0:3 na 4:3. Vo finále to doteraz zvládli iba hokejisti Toronta v sezóne 1941/42.

Hráči Edmontonu po prehratom poslednom zápase finále play off NHL.
Hráči Edmontonu po prehratom poslednom zápase finále play off NHL.Foto: TASR/AP

O víťazovi NHL sa v siedmom zápase rozhodovalo osemnástykrát v histórii, 13-krát sa tešili z víťazstva domáce tímy. Panthers nahradili na tróne Vegas Golden Knights, ktorí tento rok vypadli už v 1. kole play off. Slovenský hokej nemal vo finálovej sérii zastúpenie.

Lepší vstup Floridy do zápasu

Do zostavy „panterov“ sa v siedmom súboji finále vrátil skúsený útočník Kyle Okposo, ktorého predtým v dueli číslo šesť nahradil Nick Cousins. Florida mala lepší vstup do rozhodujúceho zápasu a už po necelých piatich minútach ju poslal do náskoku Verhaeghe svojím 11. gólom v play off.

Krátko po skončení presilovky šikovne tečoval nahodenie Evana Rodriguesa pomedzi betóny brankára Stuarta Skinnera – 1:0. Radosť domácich však trvala iba 137 sekúnd, pretože v 7. minúte našiel Cody Ceci prihrávkou z vlastného pásma rozbehnutého Mattiasa Janmarka a švédsky útočník dokázal v nájazde prekonať Bobrovského na 1:1

Hráči Floridy Panthers oslavujú zisk Stanley cupu.
Hráči Floridy Panthers oslavujú zisk Stanley cupu.Foto: TASR/AP

V prostrednej tretine sa stav dlho nemenil, patovú situáciu potom necelých päť minút pred druhou sirénou naklonil na stranu domácich Reinhart. Ten zvýšil v 36. minúte na 2:1 strelou z pravého kruhu k bližšej žrdi, keď krátko predtým na druhej strane „hasil“ nebezpečnú situáciu v bránkovisku Floridy ruský obranca Dmitrij Kulikov. Pre Reinharta to bol desiaty presný zásah v tohtoročnej vyraďovačke, asistovali mu Verhaeghe i Kulikov.

V tretej perióde mal v presilovke na hokejke gól na 3:1 Sam Bennett, ale zblízka trafil iba do Skinnera. V 52. minúte mohol poistku pridať po prieniku aj Reinhart, na druhej strane Bobrovskij zlikvidoval dve strely Boucharda a sedem minút pred koncom sa proti nemu v obrovskej šanci nepresadil ani McDavid.

Kapitán Edmontonu mal blízko k vyrovnaniu aj necelé tri minúty pred sirénou po pase od Boucharda, ale hosťom napokon nepomohla ku skórovaniu ani 70-sekundová hra bez brankára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport