Na hlavný obsah

NHL: Oilers odvrátili aj druhý mečbal Floridy, finálová séria sa vracia do Edmontonu

McDavid si pripísal ďalšie štyri body

NHL: Oilers odvrátili aj druhý mečbal Floridy, finálová séria sa vracia do Edmontonu
Hráči Edmontonu Oilers oslavujú gól proti Floride Panthers. Foto: TASR/AP

Hokejisti Edmontonu Oilers zvíťazili v piatom finále play off NHL na ľade Floridy Panthers 5:3 a stav série znížili na 2:3. Kapitán „olejárov“ Connor McDavid zaznamenal druhý štvorbodový zápas za sebou, strelil dva góly a pridal dve asistencie. Šiesty duel je na programe v noci na piatok (21. 6. o 2.00 SELČ) na ľade Edmontonu.

Okrem McDavida skórovali Connor Brown, Zach Hyman a Corey Perry. Brankár hostí Stuart Skinner zastavil 30 striel domácich. V drese Floridy sa presadili Evan Rodrigues, Matthew Tkachuk a Oliver Ekman-Larsson.

Kapitán Edmontonu McDavid má už 42 bodov v play off, čo je štvrtý najvyšší počet v histórii ligy. Pred ním sú Wayne Gretzky (47 bodov v roku 1985), Mario Lemieux (44 – 1991) a opäť Gretzky (43 v roku 1988).

Hráč Edmontonu Connor McDavid.
Hráč Edmontonu Connor McDavid.Foto: TASR/AP

Edmonton dokázal v druhom zápase po sebe streliť úvodný gól vo vlastnom oslabení. Tak ako pri domácom triumfe 8:1, aj v noci na stredu išiel do vedenia, keď Brown zachytil prihrávku na modrej čiare, vyhral rýchlostný súboj s Aleksandrom Barkovom a bekhendovým blafákom rozvlnil sieť.

Pre tridsaťročného útočníka to bol len druhý gól v play off. Brown vybojoval puk v oslabení aj v úvode štvrtého zápasu, no vtedy išiel do prečíslenia 2 na 1 a naservíroval ho na gól Mattiasovi Janmarkovi.

Florida vypracovala viacero šancí

Hostia udreli druhýkrát v úvode druhej časti, keď dve sekundy pred koncom využil presilovku Hyman, od ktorého sa odrazila Bouchardova strela. O tri minúty pridal ďalší gól McDavid a bol to už deviaty presný zásah Edmontonu v sérii.

Tú prerušil v 27. minúte Tkachuk, no krátko na to predviedol pri presilovke krásne sólo medzi niekoľkými protihráčmi McDavid a prihral pred prázdnu bránku Perrymu – 4:1.

Domáci nezložili zbrane a verili, že stále môžu osláviť zisk premiérového Stanleyho pohára pred vlastnými fanúšikmi. Už štrnásť sekúnd po Perryho góle znížil Rodrigues a v 45. minúte upravil na rozdiel jediného gólu Ekman-Larsson.

Florida potom tlačila, vypracovala si viacero šancí a dve a pol minúty pred koncom odvolala brankára. Z tlaku však už vyrovnávajúci gól nevyťažila a inkasovala do prázdnej bránky.

Tkachuk sa najprv obetavo hodil a na bránkovej čiare vytesnil pokus cez celé ihrisko, puk však skončil na hokejke McDavida a ten poslal finálovú sériu späť do Alberty.

Florida stále vedie o jeden zápas, no Oilers ju dokázali zdolať dvakrát po sebe a od tretej tretiny tretieho zápasu vyhrali na góly vysoko 15:4. Edmonton pritom pred štvrtým duelom finálovej série prehral v prebiehajúcej sezóne s „pantermi“ všetkých päť vzájomných súbojov s negatívnym skóre 8:21.

Pozrite si zostrih tých najlepších momentov z piateho finále play off NHL:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport