Na hlavný obsah

Nová inštitúcia STVR vznikne už čoskoro, nové vedenie však spoznáme zrejme až na jeseň

Výber vedenia nového telerozhlasu môže trvať mesiace.

Nová inštitúcia STVR vznikne už čoskoro, nové vedenie však spoznáme zrejme až na jeseň
Výšková budova televízie RTVS. Foto: RTVS/Patrik Tarics

Generálneho riaditeľa by nemal voliť parlament, ale rada STVR. Orgán bude zložený z deviatich členov. Štyroch z nich bude navrhovať rezort kultúry a zvyšnú päticu parlament.

Vzniká aj etická rada, ktorá bude dohliadať na program verejnoprávneho média. Zaniká aj funkcia generálnemu riaditeľovi RTVS Ľubošovi Machajovi. Výber vedenia nového telerozhlasu môže trvať mesiace.

Slovenská televízia a rozhlas by mal vzniknúť 1. júla. Nové vedenie spoznáme pravdepodobne až na jeseň.

„Je tam mesačná lehota, kým vôbec prebehne to výberové konanie a až potom môžu byť kandidáti predložení Národnej rade. Septembrová schôdza začína 10. septembra,“ informovala podpredsedníčka Výboru NR SR pre kultúru a médiá Zora Jaurová (PS).

Pravdepodobne prídu až na septembrovú schôdzu, čo znamená, že v septembri sa navolia radní, tí dajú výzvu do 30 dní, budú spracované projekty. Vyzerá to tak, že v polovici októbra, koncom októbra bude mať štátne vedenie STVR,“ vyhlásil predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Roman Michelko (SNS).

Novému zákonu a inštitúcii STVR sa v Správach RTVS venoval Jakub Horáček:

Predseda kultúrneho výboru Roman Michelko hovorí o možnosti, keď by parlament mohol členov rady STVR schváliť skôr.

„Teoreticky, ale nehovorím, že sa to stane, sa môže zvolať aj mimoriadna schôdza, aby sme skrátili tie termíny, aby sa naozaj ukázalo, že je nevyhnutné skrátiť toto obdobie,“ dodal Michelko.

STVR zatiaľ povedie štatutár

Kým nespoznáme meno nového riaditeľa či zloženie rady, STVR bude riadiť štatutár s obmedzenými právomocami.

„Štatutár pravdepodobne podľa neformálnych informácií bude súčasný člen top manažmentu, čiže človek oboznámený so životom televízie, pôjde o základnú operatívne riadenie, samozrejme zásadnejšie, koncepčné záležitosti budú až na legitímne zvolenom riaditeľovi,“ uviedol Michelko.

„Zatiaľ sme sa to meno ako poslanci nedozvedeli, dožadovali sme sa,“ uznal poslanec NR SR Roman Malatinec (Hlas-SD).

„Kontrolovať ho nebude nikto, pretože nebude existovať rada,“ ozrejmila Jaurová.

Koalícia je presvedčená, že inštitúcia bude do zvolenia nového riaditeľa fungovať. „Konzultovali sme o týchto veciach v tom zmysle, že sa to dá. Bolo nám povedané, že sa to dá. Garantom tohto zákona je ministerstvo kultúry, ktoré je zodpovedné za všetko, čo v tom zákone je,“ povedal člen Výboru NR SR pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek (Smer-SD).

„Nikto netlačí, že má byť hneď zmena, logá hneď automaticky, všetko sa to zmení, je nejaké prechodné obdobie, ktoré doprajeme slovenskej televízii a počkáme si, akým spôsobom sa to celé vyvŕbi,“ uzavrel Malatinec.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko