Na hlavný obsah

Nová nemocnica v Martine už má zhotoviteľa, UNM s ním podpísala zmluvu

Mala by sa postavať do 44 mesiacov.

Nová nemocnica v Martine už má zhotoviteľa, UNM s ním podpísala zmluvu
Na snímke ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková. Foto: TASR/Pavol Zachar

Univerzitná nemocnica Martin (UNM) podpísala v stredu (5. 6.) zmluvu so zhotoviteľom stavby novej Univerzitnej nemocnice sv. Martina.

Do verejného obstarávania sa prihlásili traja uchádzači, združenie štyroch dodávateľov s vedúcim členom Adifex zvíťazilo s ponukou 375 miliónov eur bez dane z pridanej hodnoty. Dodávateľ sa zaviazal hotové dielo odovzdať do 44 mesiacov od podpisu zmluvy.

Vysúťažená suma o približne 120 miliónov eur prevyšuje vyčlenené prostriedky z plánu obnovy. Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) informovala, že podpisu zmluvy preto predchádzalo schválenie vládneho uznesenia o dofinancovaní projektu.

„My sme dnes na vláde prijali uznesenie, že budeme hľadať aj s ďalšími ministrami dodatočné zdroje, či už z revízie plánu obnovy alebo eurofondov, prípadne aj štátneho rozpočtu. Možno to bude aj úsporami z verejného zdravotného poistenia, pretože všetci sme povinní nejakým spôsobom tieto peniaze nájsť,“ uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.

Významná správa nielen pre Turiec

Riaditeľ UNM Peter Durný označil podpis zmluvy za významnú správu pre pacientov nielen z regiónu Turca. „Po období neistoty je to pozitívna správa aj pre tunajších zdravotníkov. V obmedzenom čase sme dokázali akcelerovať procesy tak, že sme sa priblížili k splneniu dôležitého míľnika,“ poznamenal Durný.

Zástupca dodávateľa Ján Gusko potvrdil, že prvý dôležitý realizačný míľnik nastane v polovici roka 2026, kedy by mala byť hotová hrubá stavba. „Náš celkový zmluvný záväzok je 44 mesiacov po podpise zmluvy a v tomto termíne máme odovzdať nemocnicu v štádiu, že je kolaudovateľná,“ upresnil Gusko. Podľa jeho slov začnú so samotnou realizáciou už v priebehu niekoľkých týždňov.

Nová nemocnica v Martine má mať vlastnú ambulantnú, diagnostickú a terapeutickú časť i samostatný trakt pre detskú medicínu a urgentný príjem s traumacentrom prispôsobeným na zmiešanú prevádzku detí a dospelých. Vzniknúť má 660 lôžok. Hrubá stavba nemocnice bude financovaná z peňazí z plánu obnovy a je potrebné ju urobiť do 30. júna 2026.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny