Na hlavný obsah

Nový fenomén na Slovensku: Pribúda otcov na materskej dovolenke. Na čo by si mali dávať pozor?

Donedávna bola predstava otca doma s dieťaťom nepredstaviteľná.

Nový fenomén na Slovensku: Pribúda otcov na materskej dovolenke. Na čo by si mali dávať pozor?
Na snímke otec s novorodeným dieťaťom. Foto: Unsplash

Na Slovensku pribúdajú otcovia, ktorí zostávajú doma s malými deťmi. Každý rok je na materskej dovolenke približne 50- až 60-tisíc žien, kým mužov bolo len niekoľko stoviek. Sociálna poisťovňa však aktuálne zaznamenáva výrazný nárast otcov na materskej. Psychologička tvrdí, že ide o nový fenomén na Slovensku.

Zatiaľ čo v roku 2014 bolo doma so svojou ratolesťou 717 otcov, vlani sa počet mužov, ktorí poberali materskú dávku, zvýšil na viac ako 32-tisíc. Na istý čas opustiť prácu, zostať doma a naplno sa venovať dieťaťu sa rozhodol aj Ondrej. S dcérou trávi nepretržite päť mesiacov.

„Mne sa páči tento rodičovský aspekt, že naozaj si to zažijem z toho pohľadu matky, lebo takto to doteraz bývalo. To, čo tí otcovia doteraz nechápali, my, naša generácia, už začala chápať. A zároveň sa zlepšujem ako kuchár,“ zhodnotil Ondrej Kubovič, otec na materskej dovolenke.

Reportáž o otcovskej dovolenke pripravil do Správ RTVS redaktor Silvester Roštár:

Donedávna bola predstava otca doma s dieťaťom nepredstaviteľná. Ženy sa však intenzívne usilujú presadiť na trhu práce a budovať si kariéru. Dôvodom, prečo sa otec rozhodne ísť na materskú dovolenku, nie je len otázka financií a toho, ktorý rodič zarába viac. Ide aj o to, že muži volajú po oddychu v práci.

Faktorom je aj záťaž v práci

„V dnešnej dobe sa aktívnejšie zapájajú do výchovných procesov, do aktívneho rodičovstva. Časť mužov odchádza domov starať sa o dieťa, pretože sa dostávajú do situácie, kedy sú v práci preťažení, hrozí im syndróm vyhorenia,“ vysvetlila pracovná psychologička Eva Klimová.

Podľa Zákonníka práce je materská dovolenke pre ženu stanovená na 34 týždňov. V prípade muža je to 28 týždňov. Zamestnanec, či už matka alebo otec, je povinný najmenej mesiac pred nástupom na materskú o nej písomne informovať svojho zamestnávateľa. Sociálna poisťovňa vystríha poberateľov materskej dávky pred porušením podmienok.

„Stávajú sa prípady, kedy Sociálna poisťovňa zistí, že došlo k porušeniu poskytovania dávky materské. Vtedy pristupujeme k požadovaniu tejto dávky naspäť. Aby dávali pozor, najmä ak popri poberaní materského pracujú z homeofficu,“ upozornil hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Sú aj prípady, že zamestnanec vykázal zamestnávateľovi osem odpracovaných hodín. Zo zákona však musí byť zabezpečená celodenná starostlivosť o dieťa. V tom čase sa teda nemohol starať aj o dieťa.

Sumy materských dávok v tomto roku vzrástli. Najvyššie materské za mesiac je 1 993 eur. „Závisí to od toho, ako sa rodičovi darilo v takzvanom rozhodujúcom období, z ktorého my vychádzame a z ktorého vyberáme denný vymeriavací základ, z ktorého vypočítame 75 percent, ktoré sú rozhodujúce pre jeho dávku materské,“ uviedol Kontúr.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika