Na hlavný obsah

O zelené dotácie požiadali tisíce Slovákov. Nastáva čas ich vyplácania

Na vyplatenie čaká 12-tisíc žiadostí.

O zelené dotácie požiadali tisíce Slovákov. Nastáva čas ich vyplácania

Takzvané zelené dotácie začnú vyplácať od júla. Záujemcovia o efektívnejší kotol či slnečný kolektor mohli žiadať peniaze od apríla. Na vyplatenie doteraz čaká 12-tisíc žiadostí. Projekt, ktorý má na starosti ministerstvo hospodárstva, by mal pomôcť ľuďom v tzv. energetickej chudobe.

Vo výzve by malo ministerstvo hospodárstva preplatiť 50 percent hodnoty nového zaradenia. Napríklad na kotol to bude maximálne 1 500 eur, na tepelné čerpadlo 3 040 eur. Väčšiu dotáciu môžu dostať aj domácnosti v takzvanej energetickej chudobe, ktoré nezarábajú viac ako 537 eur na osobu. Výhodu dostanú aj občania s preukazom ZŤP.

„Túto výzvu sme nazvali zelená solidarita. Cieľom projektu je, aby si náklady na kúpu a inštaláciu jednotlivých zariadení, ktoré nám využívajú obnoviteľné zdroje energie v domácnostiach, aby si tieto náklady mohli dovoliť refinancovať aj ľudia, ktorí majú nižšie príjmy. Tam refinancovanie dávame až do 90 percent oprávnených nákladov.

Viac o zelených dotáciách zisťoval v Správach RTVS redaktor Boris Novotňák:

Domácnosti, ktoré už podali žiadosť, ale spĺňajú podmienky novej výzvy, môžu žiadať o preradenie. Šancu majú dokonca aj tí, ktorí investovali do zelenej technológie už v minulosti. Spravodlivejšie bude aj rozdelenie peňazí medzi krajmi, keďže v skoršej verzii by z balíka 150 miliónov eur dostal Bratislavský kraj 60 miliónov.

„Musíme po konzultácii s MIRRI projekt zelená domácnosť rozložiť na zelenú domácnosť pre sedem krajov Slovenska, a na projekt zelená domácnosť pre Bratislavský kraj. Aby Bratislava mala spravodlivú alokáciu ako sedem krajov Slovenska,“ povedala ministerka hospodárstva Denisa Saková.

Záujemca o dotáciu by mal podľa odborníka zvážiť aj to, v akom stave je nehnuteľnosť. „Naozaj to správne poradie je najprv dom kvalitne zatepliť, dať tam nové kvalitné okná a až potom tam dať nový zdroj,“ zhodnotil analytik združenia Budovy pre budúcnosť Richard Paksi.

Na tento účel by mala poslúžiť šiesta výzva programu Obnov dom z plánu obnovy. Aktuálna je platná len pre Košický a Bansko-Bystrický kraj. Novú celoslovenskú výzvu by malo ministerstvo životného prostredia vyhlásiť v najbližších dňoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika