Na hlavný obsah

Obec na Spiši zasiahla veľká porucha. Tisícky ľudí mali obmedzený prístup k pitnej vode

Porucha zasiahla aj sídlisko v Spišskej Novej Vsi.

Obec na Spiši zasiahla veľká porucha. Tisícky ľudí mali obmedzený prístup k pitnej vode
Smižanoch na Spiši odstraňujú veľkú poruchu na hlavnom vodovodnom potrubí. Foto: RTVS

V Smižanoch na Spiši odstraňovali veľkú poruchu na hlavnom vodovodnom potrubí. Obmedzený prístup k pitnej vode malo približne 13-tisíc ľudí. Vodovod zásobuje pitnou vodou nielen druhú najväčšiu obec na Slovensku, ale aj sídlisko v Spišskej Novej Vsi.

Voda z hlavného vodovodného potrubia začala v Smižanoch unikať ešte v sobotu (8. 6.). “Vyvieralo to z dvoch miest, preto sme sem dali aj zábrany, aby sem vozidlá nechodili, aby náhodou sa niečo neprepadlo,” priblížil starostka Smižian Miroslava Szitová.

“Použili sme protipovodňovú zábranu. Odrazili vodu od garáží smerom na hlavnú cestu, kde voda ďalej tiekla do kanalizácie,” pokračoval veliteľ DHZ v Smižanoch František Sopkovič.

Poruche na hlavnom vodovode v obci Smižany sa v reportáži v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Marie Balážová Melníková:

Pre problémy s vodou viaceré základné a materské školy úplne zatvorili. Niektoré fungujú v obmedzenom režime. Napríklad aj cirkevná materská a základná škola v Smižanoch.

„Druhý stupeň pôjde dištančným spôsobom a prvý stupeň funguje na báze doobedňajšieho vyučovania. Poobedňajšie vyučovanie sme po dohode s RÚVZ zrušili,” vysvetlil riaditeľ ZŠ Povýšenia sv. Kríža v Smižanoch Miroslav Tkáč.

Vodári zabezpečili vodu

Odstávku vody museli riešiť aj v zariadení pre seniorov. „Máme druhú Tatru, ktorá bude v prípade potreby pendlovať po Smižanoch a dopĺňať vodu občanom na splachovanie, na kúpanie,” uviedol Sopkovič.

“S touto vodou si pomôžeme. Hlavne ide o splachovanie, sú pripravené vedierka, v týchto už je načerpaná voda,“ poukázal riaditeľ zariadenia pre seniorov v Smižanoch Michal Filičko.

Podtatranská vodárenská spoločnosť (PVPS, a.s.), zabezpečila pre približne 13-tisíc obyvateľov Smižian a sídliska v Spišskej Novej Vsi, zásobovanie pitnou vodou pomocou cisterien. Vodári začali odstraňovať poruchu v pondelok (10. 6.) ráno.

“Nakoľko sa v blízkosti poruchového úseku nachádzajú vedenia ŽSR, naša spoločnosť obdržala informáciu, že vytýčenie vedenia zo strany železníc bude vykonané dnes,“ povedala hovorkyňa PVPS, a.s. Božena Dická.

Podatranská vodárenská prevádzková spoločnosť sa za vzniknutú situáciu, obyvateľom ospravedlňuje. Všetky náklady na opravu potrubia, ako aj straty v potrubnej sieti uhradí. Vodárom sa poruchu podarilo úplne odstrániť okolo pol piatej popoludní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny