Na hlavný obsah

Obeťou vojny na Ukrajine je aj životné prostredie. Môže byť príčinou miliónov ton emisií

Je to rovnaké množstvo CO2, aké za rok vyprodukuje Holandsko.

Obeťou vojny na Ukrajine je aj životné prostredie. Môže byť príčinou miliónov ton emisií
Na archívnej snímke ukrajinskí vojaci strieľajú zo samohybných húfnic Caesar francúzskej výroby. Foto: TASR/AP

Ruská vojenská invázia na Ukrajinu môže byť príčinou až 175 miliónov ton emisií oxidu uhličitého (CO2). Vyplýva to zo spoločnej správy ukrajinského ministerstva životného prostredia a mimovládnych organizácií zverejnenej vo štvrtok (13. 6.). Informovala agentúra Reuters.

Správa uvádza, že odhad zahŕňa už uvoľnené emisie spolu s emisiami, ktoré by vznikli pri náprave škôd spôsobených ruskou vojenskou agresiou od februára 2020.

Správa ako hlavné zdroje emisií CO2 uvádza „miliardy litrov paliva spotrebovaného vojenskou technikou, milióny hektárov polí a lesov spálených ohňom, stovky budov na spracovanie ropy a palív vyhodených do vzduchu a obrovské množstvá ocele a betónu spotrebované na opevnenie stoviek kilometrov frontových línií“.

Štúdia ďalej uvádza, že odhadovaných 175 miliónov ton emisií sa rovná ročnej produkcii emisií 90 miliónov áut. Zároveň je to rovnaké množstvo CO2, aké za rok vyprodukuje Holandsko.

Autori tiež vyčíslili finančnú hodnotu škôd napáchaných emisiami. Využili na to tzv. spoločenskú hodnotu uhlíka (Social Cost of Carbon – SCC). „Ruská federácia spôsobila počas 24 mesiacov bojov klimatické škody v hodnote viac než 32 miliárd amerických dolárov,“ dodáva štúdia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet