Na hlavný obsah

Obhajkyňa titulu nedopustila prekvapenie. Swiateková dovolila súperke uhrať vo finále Roland Garros len tri gemy

Iga Swiateková zavŕšila víťazný hetrik.

Obhajkyňa titulu nedopustila prekvapenie. Swiateková dovolila súperke uhrať vo finále Roland Garros len tri gemy
Iga Swiateková odvracia úder Jasmine Paoliniovej z Talianska vo finále ženskej dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži. Foto: TASR/AP

Poľská tenistka Iga Swiateková triumfovala štvrtýkrát v kariére na grandslamovom Roland Garros. Najvyššie nasadená obhajkyňa titulu zdolala v sobotňajšom (8. 6.) finále ženskej dvojhry turnajovú dvanástku Talianku Jasmine Paoliniovú hladko 6:2, 6:1. Na parížskej antuke tak zavŕšila víťazný hetrik.

Celkovo je to Swiatekovej piata trofej z podujatí veľkej štvorky, v roku 2022 nenašla premožiteľku ani na US Open. Poľka bola v 2. kole proti Japonke Naomi Osakovej na pokraji vypadnutia, keď v treťom sete prehrávala 2:5 a čelila mečbalu. Otočila však nepriaznivý vývoj a v ďalšom priebehu turnaja predviedla spanilú jazdu.

Vďaka zisku titulu zinkasuje prémiu 2,4 milióna eur. Do rebríčka WTA si pripíše 2000 bodov a s prehľadom si udrží pozíciu svetovej jednotky. Paoliniová napriek finálovej prehre dosiahla na Roland Garros životný úspech. V pondelok bude prvýkrát v elitnej svetovej desiatke, poskočí z 15. na 7. miesto.

Na Talianke nebolo vidno, že hrá prvé grandslamové finále. Proti Swiatekovej začala odvážne, v treťom geme prelomila súperkino podania a ujala sa vedenia 2:1. Dvadsaťtriročná Poľka však v ďalších minútach získala päť gemov za sebou a prvý set sa stal jej korisťou. Swiateková mala navrch v dlhých výmenách, dokázala Paoliniovú rozbehať.

Dominancia v druhom dejstve

V druhom dejstve už na kurte dominovala. Po dvoch brejkoch odskočila Paoliniovej na 5:0 a zápas dotiahla do úspešného konca. V siedmej hre premenila hneď prvý mečbal a upravila vzájomnú bilanciu s Taliankou na 3:0. Víťaznú sériu v Paríži natiahla už na 21 zápasov. Naposledy okúsila trpkosť prehry v júni 2021, keď podľahla Grékyni Marii Sakkariovej.

Triumfovať trikrát za sebou na antukovom vrchole sezóny sa naposledy podarilo Ruske Marii Šarapovovej v rokoch 2012 až 2014.

Poľka v tejto sezóne vyhrala okrem Roland Garros aj antukové tisícky v Madride a Ríme, čo naposledy dokázala Američanka Serena Williamsová. Swiateková je jediná aktívna hráčka narodená po roku 1990 s minimálne piatimi grandslamovými titulmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport