Na hlavný obsah

Objavujú sa podvodné ponuky na ubytovanie v Chorvátsku: Ľudia prišli o tisíce eur

Nelegálne obchody sa prevažne dejú na sociálnych sieťach.

Objavujú sa podvodné ponuky na ubytovanie v Chorvátsku: Ľudia prišli o tisíce eur
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Podvodných ponúk na dovolenky pribúda. Upozorňuje na to Asociácia cestovných kancelárií Slovenska. Nelegálne obchody sa prevažne dejú na sociálnych sieťach. Desiatky ľudí takto prišli o tisíce eur.

Barboru zaujalo na sociálnej sieti ubytovanie v Chorvátsku od istej pani. „Dala nám zľavu, myslím že nejakých 200-300 eur, s tým, že sme mali mať zdarma nejaké lehátka na pláži,“ opisuje.

Ubytovanie s výraznou zľavou si všimla aj Erika, ktorá ho na rozdiel od Barbory nakoniec aj zaplatila. Stálo ju 1 600 eur.

Podvodným ponukám na ubytovanie v Chorvátsku sa v Správach RTVS venoval redaktor Andrej Bálint:

„Poslali mi adresu kde to je, lenže keď som to pozerala cez google mapu, tak mi tam ukázalo hotel,“ hovorí pani Erika. „Zistili sme, že je to muž, ktorý má viacej falošných profilov,“ tvrdí Barbora.

Predávajúci s nimi neskôr ukončil komunikáciu a keď Erika žiadala svoje peniaze naspäť, odpísal, že jej nič nevráti. Nám napísal, že síce nič zlé nespravil, ale peniaze chce vrátiť na splátky.

„Odporúčam podať trestné oznámenie. Ak by tá škoda bola do stotisíc eur, v tom prípade zákon umožňuje uložiť takejto osobe trest odňatia slobody na jeden rok až 5 rokov,“ hovorí nezávislá advokátka Martina Mészáros Bariaková.

Dôležité je pozerať na recenzie

Rastúci trend pochybných ponúk registruje aj Asociácia cestovných kancelárií Slovenska. „Hlavne na sociálnych sieťach je veľmi veľa rôznych ponúk. To sú indivíduá, ktoré ponúkajú cenovo výhodné pobyty, ktoré sa však nikdy neuskutočnia,“ skonštatoval prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a agentúr Roman Berkes.

„Ponúkajú podvodné ubytovanie, vymyslenú adresu, stiahnuté fotky, fotky nie sú ani z Chorvátska, často sú zo Španielska, Talianska, z úplne iných krajín,“ tvrdí podnikateľka v cestovnom ruchu v Chorvátsku Miriam Kelečićová.

Cestovateľ Martin Hanzel odporúča dôsledne pozerať recenzie, všade platiť kreditnou kartou a pri kúpe ubytovania preferuje, aby malo možnosť storna. „Aj keď mi prepadne letenka za 100 eur, stále budem mať možnosť zrušiť hotel za 1 000 eur,“ povedal.

„Sociálne siete nie sú miestom pre obchod, ony sú miestom pre inšpiráciu,“ zdôraznil Berkes. Poškodených je v spomínanom prípade minimálne 10. Vecou sa podľa našich informácií zaoberá nielen slovenská, ale aj chorvátska polícia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko