Na hlavný obsah

Obnova slovenských pamiatok je tento rok ohrozená. Združenia stále nevedia, či od štátu dostanú dotáciu

Výberová komisia stále nerozhodla.

Obnova slovenských pamiatok je tento rok ohrozená. Združenia stále nevedia, či od štátu dostanú dotáciu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Dobrovoľníci, ktorí obnovujú slovenské pamiatky, sa obávajú, že tento rok žiadne práce nestihnú. Ministerstvo kultúry mešká s vyhodnotením programu Obnovme si svoj dom. Ak združenia nevyužijú letnú sezónu, hrozí, že dotácie budú musieť vrátiť.

Združenia dostávali na obnovu pamiatok dotáciu z ministerstva kultúry zvyčajne v období mája a júna. Dnes ešte nevedia, či nejakú dotáciu tento rok dostanú. Výberová komisia stále nerozhodla.

„Nejde len o hrady. Ide o všetky národné kultúrne pamiatky na Slovensku. Podali spolu 960 žiadostí. To sú aj kostoly, to sú aj drevenice, meštianske domy, kúrie, kaštiele, historické parky,“ upozorňuje predseda OZ Zachráňme hrady Ratibor Mazúr.

Ohrozenej obnove pamiatok sa v Správach RTVS venovala redaktorka Andrea Šeligová:

Do výzvy sa prihlásilo aj občianske združenie Renova. Na hrade Dobrá voda v Trnavskom kraji organizujú workshopy, počas ktorých dobrovoľníci pomáhajú pri archeologických výkopoch a renovácii hradu.

„Workshop je o tom, aby sa ľudia, ktorí sem prídu, naučili ako sa realizuje záchrana pamiatky. Naučia sa, ako sa mieša tradičná malta, ktorou sa zachraňuje hrad. Máme nejaké výdavky aj s dobrovoľníkmi, či už je to nejaký materiál alebo dopravné služby,“ upozorňuje vedúci projektu na hrade Dobrá voda, OZ RENOVA Martin Slezák.

Komisia termín nestihla

Ministerstvo v pôvodnej výzve stanovilo termín rozhodnutia komisie na najneskôr štrnásty jún. Tento termín však nestihla.

„MK SR v druhej polovici mája vymenovalo hodnotiace komisie a zverejnilo ich zloženie. Tie momentálne zasadajú a žiadosti vyhodnocujú. Dotácia z tohto programu nie je nárokovateľná,“ uviedol v stanovisku rezort kultúry.

Na otázku, prečo komisia do stanoveného termínu nestihla rozhodnúť, ministerstvo do uzávierky neodpovedalo. Združenia tak majú problém naplánovať stavebné práce počas sezóny.

„Pokiaľ nie sú financie, nemôžem zaplatiť niektorých lektorov, s ktorými počítam. A je to nepríjemné aj v tom, že tí ľudia si potrebujú naplánovať prácu dopredu. Nestačí mu zavolať, že zajtra ideme niekam, lebo konečne mi to prisľúbili,“ vysvetľuje Slezák.

Ak združenia, ktoré vo výzve uspejú, dostanú peniaze na konci alebo až po letnej sezóne, hrozí, že dotáciu nestihnú vyčerpať, lebo v zime stavať nemôžu.

„Môžeme murovať tou tradičnou metódou len do konca septembra, takže máme už len pár týždňov potom na to, aby sme niečo urobili,“ zdôraznil Mazúr. Ak dotácie nevyužijú do konca roka, peniaze musia vrátiť štátu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko