Na hlavný obsah

Obyvateľov Banskej Bystrice trápi silný zápach. Jeho pôvod zisťuje inšpekcia

Podnety od občanov eviduje aj radnica.

Obyvateľov Banskej Bystrice trápi silný zápach. Jeho pôvod zisťuje inšpekcia
Obyvateľov Banskej Bystrice stále trápi silný zápach. Foto: RTVS

Banskú Bystricu trápi už vyše mesiaca silný zápach. Obyvatelia ho vnímajú vo viacerých mestských častiach, najmä v centre a časti Sásová. Pôvod problému úrady stále zisťujú. O zápachu v Banskej Bystrici sme informovali už pred niekoľkými týždňami. Dodnes sa situácia výrazne nezlepšila a problém pretrváva.

„Avizujú mi to ľudia, ktorí tu bývajú, najmä teda mamičky s malými deťmi a alergici, ktorí dostávajú reakcie. Pôsobí to negatívne na psychiku,“ uviedol poslanec mestského zastupiteľstva Milan Lichý.

Zápachu v Banskej Bystrici sa v reportáži v relácii Aktuálne :24 venoval redaktor Alexander Ernest:

Podnety od občanov eviduje aj banskobystrická radnica. Oslovila aj podniky v blízkosti mesta. „Či náhodou v ich technologických postupoch nedošlo k nejakých zmenám. Ubezpečili nás, že fungujú v štandardnom režime. Že pravdepodobne smrad šíriaci súvisí v podstate aj s počasím,“ uviedla hovorkyňa mesta Zdenka Marhefková.

Pôvod zápachu zisťuje inšpekcia

Pôvod zápachu zisťuje inšpekcia životného prostredia. „Slovenská inšpekcia životného prostredia v danej veci prijala viacero podnetov a začala výkon štátneho dozoru. Keďže naše vyšetrovanie nie je ukončené, nemôžeme sa k danému prípadu bližšie vyjadrovať,“ uviedla v stanovisku

Podľa odborníkov sa dá zápach zmerať dvomi základnými spôsobmi. Prvým je takzvaná olfaktometria. Ide o hodnotenie pachu skupinou ľudí, ktorí určia jeho príjemnosť alebo nepríjemnosť.

„Druhý spôsob spočíva v tom, že sa zoberie vzorka vzduchu, ktorá sa následne v laboratóriu. Pokiaľ obsahuje dostatočné množstvo molekúl, identifikuje na prístrojovej technike,“ dodal dekan fakulty ekológie a enviromentalistiky TU Zvolen Marián Schwarz.

Prijaté opatrenia budú známe po skončení vyšetrovania Slovenskej inšpekcie životného prostredia. Kedy tak bude, zatiaľ známe nie je.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny