Na hlavný obsah

Očakávania sa naplnili: Európska centrálna banka po takmer piatich rokoch znížila úrokové sadzby

Dôvodov, prečo k tomu došlo, je niekoľko.

Očakávania sa naplnili: Európska centrálna banka po takmer piatich rokoch znížila úrokové sadzby
Znak eura pred budovou Európskej centrálnej banky. Foto: Profimedia

Európska centrálna banka (ECB) v súlade s očakávaniami uvoľnila menovú politiku prvýkrát za takmer päť rokov. Dôvodom je spomalenie tempa rastu spotrebiteľských cien v eurozóne a zlepšenie inflačného výhľadu. Informovala o tom ECB v tlačovej správe.

Rada guvernérov vo štvrtok (6. 6.) rozhodla o znížení kľúčovej sadzby o 25 bázických bodov na 4,25 percenta z 22-ročného maxima 4,5 percenta. Sadzba pre jednodňové refinančné operácie klesla na 4,50 percenta a sadzba pre jednodňové sterilizačné operácie na 3,75 percenta.

Rada guvernérov na základe aktualizovaného hodnotenia výhľadu inflácie, dynamiky základnej inflácie a transmisie menovej politiky usúdila, že nastal čas na zmiernenie reštriktívneho nastavenia menovej politiky.

Úrokové sadzby v eurozóne sa predtým nezmenili deväť mesiacov po sebe. Od zasadania Rady guvernérov v septembri 2023 však inflácia klesla o viac ako 2,5 percentuálneho bodu a inflačný výhľad sa výrazne zlepšil.

Reštriktívna menová politika ECB

K zmierneniu inflačných tlakov a očakávaní na všetkých horizontoch prispela reštriktívna menová politika ECB, uviedla Rada guvernérov. Nastavenie menovej politiky totiž tlmilo dopyt a ukotvilo inflačné očakávania. To výrazne prispelo k ochladeniu tempa rastu spotrebiteľských cien.

Rada však upozornila, že napriek pokroku v uplynulých štvrťrokoch zostávajú domáce cenové tlaky silné. Dôvodom je vysoký rast miezd. Preto inflácia zrejme zostane nad cieľovými dvomi percentami aj v budúcom roku.

Najnovšie projekcie Eurosystému týkajúce sa celkovej aj jadrovej inflácie na roky 2024 a 2025 sa v porovnaní s marcovými predpoveďami zvýšili. Podľa aktuálnych prognóz celková inflácia v eurozóne dosiahne v roku 2024 v priemere 2,5 percenta, 2,2 percenta v roku 2025 a 1,9 percenta v roku 2026.

Rýchlejší rast ekonomiky eurozóny

Jadrová inflácia, do ktorej sa nezapočítavajú ceny energií a potravín, by mala v roku 2024 dosiahnuť 2,8 percenta, v roku 2025 klesnúť na 2,2 percenta a v roku 2026 na dve percentá.

Rast ekonomiky eurozóny by sa mal v roku 2024 zrýchliť na 0,9 percenta, v roku 2025 na 1,4 percenta a v roku 2026 na 1,6 percenta.

Rada guvernérov tiež zopakovala, že sa bude snažiť zabezpečiť, aby sa inflácia čo najrýchlejšie vrátila na cieľové dve percentá. Na dosiahnutie tohto cieľa je ochotná podľa potreby upraviť všetky svoje nástroje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika