Na hlavný obsah

Ohlušujúca rana, potom ticho. Svedkovia opísali chvíle po havárii vlakov v Česku, muž natočil náraz na kameru

Svedkovia opisujú priebeh nešťastnej udalosti v Česku.

Ohlušujúca rana, potom ticho. Svedkovia opísali chvíle po havárii vlakov v Česku, muž natočil náraz na kameru
Záchranári pomáhajú zraneným cestujúcim po zrážke dvoch vlakov v Pardubiciach. Foto: TASR/AP

Policajti, ktorí ako prví prišli na miesto nehody rýchlika a osobného vlaku v českých Pardubiciach, hovoria o absolútnom tichu a zmätených ľuďoch vychádzajúcich z vozňov. Všetkému predchádzala hlučná rana, ktorú sa podarilo zachytiť mužovi na kameru umiestnenú v okne paneláku. Prvé výpovede priniesli české weby.

„Bolo tam absolútne ticho, nebolo počuť žiaden krik, nič. Iba tam chodili ľudia, ktorí boli zjavne v šoku, niektorí boli od krvi,“ opísal pre portál Novinky.cz nadstrážmajster Matěj Kučera. Jeho kolega, podpráporčík Roman Mrkvička, podotkol, že za osem rokov v službe podobné nešťastie ešte nezažil.

Slovák Martin Bujniak, ktorý cestoval z Prahy do Košíc, sedel vo vozni za tým, ktorý sa vykoľajil. Našťastie neutrpel žiadne zranenia. „Bol to zvláštny pocit, ako keby vlak brzdil. Mal som veľké šťastie, mnoho ľudí tam krvácalo, mali rozbité hlavy a podobne,“ priblížil.

Silný náraz zaznamenal aj občan Pardubíc, podľa informácií TN.cz na kameru, ktorú mal umiestnenú na okne paneláku. „Niekedy sme zvyknutí počuť niečo podobné, keď nákladné vlaky zastavujú pred stanicou, ale táto rana bola o dost silnejšia, a bol počuť i nepríjemný kovový zvuk, ako sa vagóny posúvali za rušňom,“ povedal Jaroslav H.

Portálu opísali situáciu ďalší svedkovia. „Odrazilo nás to a hodilo späť. Tašky vyleteli, vody, všetko tam lietalo,“ uviedla cestujúca.

„Zrážka nás prebudila, manželka si myslela, že niekde v okolí spadol dom,“ uviedol pre iDNES.cz jeden z pardubických politikov, ktorý býva neďaleko. Portál tiež uvádza, že nehoda dvihla vlnu solidarity a miestni poskytujú prenocovanie alebo náhradnú dopravu.

Rušňovodiči prežili

Podľa generálneho inšpektora českej železničnej inšpekcie Jana Kučeru, ktorý hovoril pre český portál Novinky.cz, rýchlosť vlakov nebola vysoká, no záverečná správa z nehody bude až na konci tohto roka.

Hovorca Hasičskej záchrannej služby Správy železníc Martin Kavka pre český web potvrdil, že rušňovodiči oboch vlakov prežili a medzi mŕtvymi sú cestujúci.

V českom meste Pardubice sa v noci na štvrtok (6. 6.) zrazil rýchlik s nákladným vlakom. Pri zrážke zomreli najmenej štyria ľudia, približne 20 ľudí sa zranilo. Medzi hospitalizovanými boli aj Slováci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet