Na hlavný obsah

Okres Snina má problém s vodovodmi a kanalizáciou: Mnohé obce nemajú prístup k pitnej vode

Pomôcť sa snaží Prešovský samosprávny kraj.

Okres Snina má problém s vodovodmi a kanalizáciou: Mnohé obce nemajú prístup k pitnej vode
Ilustračná snímka - vodovod. Foto: RTVS

Väčšina obcí v okrese Snina nemá vodovod ani kanalizáciu. Tým, ktoré problém nedokážu riešiť, sa snaží pomôcť Prešovský samosprávny kraj (PSK). Hľadal už zdroje pitnej vody a vďaka eurofondom obciam pripraví projektové dokumentácie na vlastné vodovody.

Z 33 obcí v okrese nie je v 28 kanalizácia a 24 obcí nemá ani vodovod. „Paradoxom okresu Snina a zvlášť obcí, ktoré sa nachádzajú nad priehradou Starina, je, že Starina zásobuje pitnou vodou dva kraje, Prešovský a Košický. Žiaľ, naozaj tieto obce sú bez vody,“ vyhlásil predseda PSK Milan Majerský (KDH).

Z vodnej nádrže už vodu do obcí zaviesť nedokážu. Hľadajú preto miestne zdroje pitnej vody. Kraj to už stálo vyše milión eur, no prinieslo to výsledok. Geologické vrty potvrdili zdroje vody v 19 obciach. 

„Vo zvyšných piatich obciach bude možné zásobovanie z povrchových zdrojov, a to z vodných tokov alebo z prameňov,“ informovala hovorkyňa PSK Daša Jeleňová.

Problému v okrese Snina s vodovodmi sa v Správach RTVS z regiónov venovali redaktori Lucia Benetínová a Róbert Latta:

Projekty z eurofondov

Župa teraz za financie z eurofondov pripraví samosprávam projektové dokumentácie. „Obce na základe nej získajú všetky povolenia a pre Zbojskú dolinu je vyčlenených 11 miliónov eur, ktoré budú slúžiť práve na výstavby vodovodov a kanalizácií,“ prezradil vedúci odboru projektového riadenia Úradu PSK Ján Kocák.

„Tu máme 150-metrový vrt, ktorý má zásobiť celú obec vodou. Projektová dokumentácia pre územné konanie už je spracovaná, treba čakať na výzvu a bude verejné obstarávanie. Myslím, že to za päťročné obdobie stihneme,“ povedal starosta obce Nová Sedlica Vasiľ Dinič.

Podľa vedenia kraja by sa prvé obce mohli za priaznivých okolností dočkať aj skôr. „Koncom budúceho roka by už mohli mať niektoré obce konkrétne vodovody vo svojich obciach spustené,“ dodal Majerský.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny