Na hlavný obsah

Osláv výročia Dňa D sa nedožil: Vojenský veterán (†102) zomrel cestou do Normandie

Na lodi ho postihli zdravotné komplikácie.

Veterán amerického námorníctva z druhej svetovej vojny, ktorý cestoval do Francúzska na oslavy 80. výročia vylodenia v Normandii, cestou zomrel. Informoval o tom vo štvrtok (6. 6.) server BBC News s odvolaním sa na neziskovú organizáciu pre prepravu veteránov Honor Flight.

Američan Robert „Al“ Persichitti z Rochesteru v štáte New York bol 30. mája letecky prepravený do nemocnice v Nemecku po tom, čo mal zdravotné ťažkosti na palube lode mieriacej do Európy. Zomrel nasledujúci deň vo veku 102 rokov.

Persichitti, ktorého organizácia opísala ako „skvelého a skromného človeka“, sa zúčastnil spojeneckej operácie v Japonsku. „Statočne a bez zaváhania slúžil svojej krajine,“ uviedol Honor Flight. Táto nezisková organizácia pomáha dopravovať bývalých amerických vojakov k pamätníkom vojen, v ktorých bojovali.

Muža vo veku 102 rokov vybralo na účasť na podujatí v Normandii Národné múzeum druhej svetovej vojny v New Orleanse, ktoré cestu zaplatilo a zorganizovalo, uviedla miestna pobočka CBS News.

Na výročie sa tešil

„Som naozaj nadšený, že pôjdem,“ povedal muž deň pred odchodom stanici WROC-TV. Dodal, že k ceste ho vyzval jeho kardiológ. Na cestu sa vydal tiež Al DeCarlo, ktorý slúžil v Japonsku po boku Persichittiho. Miestnym médiám v Rochesteri povedal, že jeho priateľ nezomrel sám, bola s ním lekárka.

„Zapla mu na telefóne jeho obľúbeného speváka Franka Sinatru a on nás v pokoji opustil,“ uviedol DeCarlo. Dvojica spolu slúžila na japonskom ostrove Iwo Jima, ktorý Spojené štáty dobyli od cisárskej armády v roku 1945.

Pastor William Leone, ktorý sa s Persichittim priatelil 46 rokov, povedal televízii WHAM-TV, že „mal skutočnú chuť do života“ a navštevoval deti v miestnych školách, aby im rozprával o svojich zážitkoch. Veterán bol tiež bývalým učiteľom. V apríli študenti miestnej školy pomohli usporiadať oslavu jeho narodenín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet