Na hlavný obsah

Osobná ochrana pri atentáte na premiéra nepochybila, zdôrazňuje Robert Kaliňák. Osudným bol podľa neho faktor rutiny

Milan Majerský kritizuje, že vláde nezáleží na pokoji.

Osobná ochrana pri atentáte na premiéra nepochybila, zdôrazňuje Robert Kaliňák. Osudným bol podľa neho faktor rutiny
Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) a predseda KDH Milan Majerský v RTVS. Foto: RTVS

Podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) v relácii RTVS O 5 minút 12 zdôraznil, že pri atentáte na premiéra a lídra Smeru-SD Roberta Fica nepochybila osobná ochrana. Predseda KDH Milan Majerský si myslí, že najlepšie bude uzavrieť všetky procesné kroky a verejnosti ukázať až výsledný verdikt vyšetrovania.

Minister obrany priblížil, ako vníma vyšetrovanie zásahu ochranky počas atentátu na premiéra v Handlovej.

„Keď sa na to pozerám ako dlhoročný minister vnútra a človek, ktorý 20, možno už dnes 30 rokov sa venuje bezpečnostným otázkam, tak ja tvrdím, že áno, vieme o určitých chybách, ktoré sa tam stali a nedostatkoch, ale nejde o osobnú ochranu, tá ten problém nemala. Naopak, tá reagovala veľmi rýchlo a reagovala spôsobom, ktorý z môjho pohľadu pomohol k záchrane života Roberta Fica,“ zhodnotil Kaliňák.

Problém nastal inde

Minister priblížil, že problém nastal pri analýzach, prevencii a operatívnych informáciách. „Tu došlo k pochybeniam,“ zdôraznil. Zároveň podporil ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) a vyjadril súhlas s jeho krokmi po atentáte. Kritiku predsedu Hlasu označil Kaliňák za snahu o politizáciu. „Keby som ten pocit mal, môžete si byť istí, že by som ho hrubej kritike určite podrobil,“ uviedol.

Reportáž z relácie O 5 minút 12 spracoval do Správ RTVS redaktor Radoslav Šebo:

„V tomto prípade si skôr myslím, že sa nám klasicky stalo osudné to, čo vždy hovorím, že rutina je najväčší nepriateľ bezpečnosti,“ zdôraznil Kaliňák a zopakoval, že osobná ochrana nepochybila.

Viac ako 40 dní od atentátu v Handlovej nie sú známe výsledky vyšetrovania policajnej inšpekcie, ktorá preverovala konanie policajtov Úradu na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií.

Majerský hovorí o revanšizme

Majerský si myslí, že z profesionálneho hľadiska je možno lepšie uzavrieť všetky procesné kroky a verejnosti ukázať až výsledný verdikt vyšetrovania. „V tomto nechcem tlačiť na ministra, aby to čím skôr dával von,“ vyjadril sa šéf KDH. Zdôraznil, že takzvaný lex atentát by mal reflektovať na pokoj v krajine. „Lebo na to musia reflektovať všetci politici v krajine,“ zdôraznil.

V tejto súvislosti Majerský skritizoval júnovú schôdzu parlamentu, ktorá išla podľa neho „valcovaním, rad za radom“. „Vám nezáleží na pokoji,“ vytkol vládnej koalícii.

Majerský si myslí, že po atentáte existuje revanšizmus za to, čo sa udialo. Namiesto pokoja sme podľa neho boli svedkami niečoho úplne iného. Želal by si, aby politici cez prázdniny „vychladli“ a september bol „o niečom inom“.

Kaliňák poprel snahy o revanš či odvetu. „Nikomu sme dvere nevykopávali, žiadne ozbrojené komandá nechodili po lídroch opozície,“ vyhlásil. „Nemýľte si to so slabosťou, pán predseda. To bol krok, ktorý sme urobili na zmierenie,“ obrátil sa minister na šéfa KDH.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko