Na hlavný obsah

Čestná funkcia a kompetencie P. Pellegriniho v Hlase budú horúcou témou ešte roky, myslí si politológ

Zmeny v strane Hlas-SD boli témou relácie K veci.

Čestná funkcia a kompetencie P. Pellegriniho v Hlase budú horúcou témou ešte roky, myslí si politológ
Predseda Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok a zakladajúci predseda strany Peter Pellegrini. Foto: TASR/František Iván

Peter Pellegrini sa pred vstupom do Prezidentského paláca oficiálne vzdal predsedníckej stoličky Hlasu-SD. Stal sa však zakladajúcim predsedom, a teda mu nejaké kompetencie zostali.

Politológ Prešovskej univerzity Michal Cirner v relácii Rádia Slovensko K veci skonštatoval, že je ešte moc skoro posúdiť, či táto funkcia môže predpovedať jeho návrat do straníckej politiky po uplynutí mandátu.

„To je ešte hudba budúcnosti. Peter Pellegrini je ešte pomerne mladým politikom, aj keď v nej pôsobí už viac ako 20 rokov. Na prezidenta sa dá na Slovensku kandidovať dvakrát po sebe, teoreticky môžeme hovoriť, ak by kandidoval a podarilo by sa mu zvíťaziť, o desiatich rokoch,“ skonštatoval politológ.

Zásadnejšie otázky by sa mali týkať jeho čestnej funkcie, ktorú v strane získal. Spájajú sa s ňou aj isté kompetencie a Cirner si myslí, že práve tie budú v nasledujúcich mesiacoch a rokoch horúcou témou médií a analytikov.

„Nastala veľmi zásadná zmena vo vládnej koalícii, zmenil sa líder z druhej najväčšej strany. A máme na scéne pomerne neskúseného a mladého politika,“ uviedol politológ.

Cirner ďalej upozornil, že nový predseda Hlasu Matúš Šutaj Eštok získal v porovnaní s Pellegrinim pomerne slabý mandát. Svoj hlas mu v parlamentných voľbách odovzdalo len niečo cez 27-tisíc voličov, pričom Pellegriniho mandát podporilo vyše 330-tisíc občanov. V strane sú aj ďalšie výraznejšie mená.

Šutaj Eštok preto zrejme bude musieť bojovať o svoje miesto aj v rámci koalície medzi „matadormi“ zo Smeru-SD.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko