Na hlavný obsah

Patrí k najstarším obyvateľom Slovenska: Pani Helena oslávila 105. narodeniny, všetkým poslala dojemný odkaz

Oslavu si zorganizovala takmer sama.

Patrí k najstarším obyvateľom Slovenska: Pani Helena oslávila 105. narodeniny, všetkým poslala dojemný odkaz
Pani Helena oslávila 105. narodeniny. Foto: RTVS

Helenka Ruczová z Galanty patrí k najstarším obyvateľom Slovenska. V utorok (11. 6.) oslávila 105. narodeniny. Oslavu si z väčšej časti zorganizovala sama. Pani Helenka nás pred oslavou privítala v trblietavých šatách, ozdobená šperkami a pripravená oslavovať. Okrem pekného oblečenia a šperkov má rada spánok a dobré jedlo.

Detstvo strávila vo Veľkých Úľanoch, nám však najviac spomínala Budapešť, kde niekoľko rokov študovala. Mala odtiaľ prvého manžela a narodil sa tam jej syn. Budapešť tak zostala až odteraz jej srdcovou záležitosťou.

Pri 105. narodeninách pani Heleny boli aj štáby RTVS. Pozrite si reportáž redaktorky Maríny Opálkovej z relácie Správy RTVS:

Sluch a zrak jej už na 100 percent neslúži, na oslave však spamäti predniesla báseň. Pamäť má vraj lepšiu ako jej mladšie kamarátky z domova sociálnych služieb. „Ona u každého z nás z rodiny vie, kedy má meniny, kedy má narodeniny, presné dátumy,“ povedal jej synovec Tomáš Rácz.

Dvadsaťpäť rokov pracovala na manažérskej pozícii v hotely v Ostrave, čo jej dodnes pomáha. „Oslavu čo tu vidíte si zorganizovala sama, my sme do toho vôbec nemohli zasahovať. Snažíme sa jej úplne vyhovieť,“ priblížila vedúca sestra v domove Senior Care Galanta Monika Danišová.

„Ona je úplne perfektná, každý deň mi telefonovala čo bude, jak bude. Tešila sa na to veľmi,“ uviedla neter oslávenkyne Zuzana Kleinertová.

Pani Helenka si oslavu naplno užívala. Prišla na ňu dokonca bez pomocného chodidla. Čo si pri sfukovaní sviečok priala nevieme, ale jeden odkaz má pre nás všetkých: „Aby mali radi rodičov, aby vážili rodičov, a aby dali úctu starým, lebo oni tiež budú raz starí.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko