Na hlavný obsah

Pellegrini očami bývalých spolupracovníkov: Empatický, komunikatívny, workoholik aj zabávač

To, že za 22 rokov dosiahol všetky ústavné funkcie, považujú za unikát.

Pellegrini očami bývalých spolupracovníkov: Empatický, komunikatívny, workoholik aj zabávač
Na archívnej snímke prezident Peter Pellegrini. Foto: RTVS

Empatický, komunikatívny a pracovitý. Aj to sú podľa spolupracovníkov a bývalých kolegov vlastnosti, ktoré Petrovi Pellegrinimu pomohli dostať sa až do prezidentského paláca.

To, že za 22 rokov dosiahol všetky ústavné funkcie, považujú za unikát. Či mu to pomôže pri výkone funkcie prezidenta Slovenskej republiky podľa nich ukáže až čas.

Politické začiatky Petra Pellegriniho siahajú do roku 2002, keď sa ako 27-ročný stal poslaneckým asistentom Ľubomíra Vážneho.

To, ako prezidenta Petra Pellegriniho vnímajú jeho bývalí spolupracovníci, zisťovala redaktorka Katarína Wildová:

„Oslovil ma tým, že bol vždy vnímavý, empatický, odborne zdatný. Veľmi rýchlo sa učil, vedel sa veľmi dobre porozprávať s hocikým, či už to bol robotník na stavbe alebo akademik na nejakej univerzite alebo SAV,“ opísal ho Vážny.

V parlamentných voľbách v roku 2006 už Peter Pellegrini kandidoval za stranu Smer do NR SR a úspešne. Poslanecký mandát obhájil aj v roku 2010, tento raz ako opozičný poslanec.

„Občas ma aj poprosil o nejakú radu, takže ľudsky sme sa zblížili. Politicky, aj keď sme boli na dvoch rozdielnych politických táboroch, tak sme si vedeli občas, pokiaľ to bolo možné, porozumieť,“ tvrdí bývalý politik Pavol Hrušovský.

Workoholik aj zabávač

V druhej vláde Roberta Fica Peter Pellegrini vystriedal viacero funkcií, stal sa aj predsedom Národnej rady SR. V tretej vláde Roberta Fica v roku 2016 bol podpredsedom vlády.

Po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice podal Robert Fico ako premiér demisiu. Poverenie zostaviť novú vládu vtedy získal Peter Pellegrini.

„Zvládol aj to chúlostivé napätie po Kuciakovej vražde. Neviem, či si pamätáte vtedy u nás na tlačovke mu vypadlo špáratko. Každý si myslel, že to bolo niečo iné, nejaký prášok. Nebola to dobrá situácia, lebo, samozrejme, pán Fico aj pán Kaliňák neboli nadšení, že museli odstúpiť, ale zvládol to,“ zhodnotil Béla Bugár.

Blízki spolupracovníci považujú Petra Pellegriniho za workoholika, no zároveň zabávača. Zhodujú sa, že je aj dobrým šéfom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko