Na hlavný obsah

Predvolebná diskusia: Klimatická kríza sa nedá riešiť lokálne, zhodla sa štvorica kandidátov

Voľby sa na Slovensku uskutočnia 8. júna.

Predvolebná diskusia: Klimatická kríza sa nedá riešiť lokálne, zhodla sa štvorica kandidátov
Kandidáti do európskeho parlamentu a hostia tretej predvolebnej debaty RTVS. Foto: RTVS

Kandidáti do Európskeho parlamentu Milan Krajniak (Kresťanská únia), Monika Beňová (Smer-SD), Miriam Lexmann (Kresťanskodemokratické hnutie) a Richard Sulík (Sloboda a Solidarita) sa v utorok (4. 6.) v predvolebnej debate na RTVS zhodli, že klimatická politika Európskej únie je zle nastavená.

Milan Krajniak kritizoval klimatickú politiku EÚ. „Snažíme sa ovplyvňovať klimatickú politiku tým, že zakazujeme vyrábať v Európe, ale vyrábajú nám veci v Číne. Každý občan Slovenska na túto politiku ročne platí 1 500 eur,“ podotkol Milan Krajniak s tým, že ľudia prichádzajú o prácu.

Podľa Moniky Beňovej sa klimatická kríza nedá riešiť lokálne. „Klimatická kríza je globálna. Čísla sa zlepšili počas covidu, keď sa zastavila produktivita a rast. Musíme si vybrať, či chceme rast, alebo chceme čisté životné prostredie, čo sa nám lokálne v EÚ nepodarí dosiahnuť,“ uviedla.

Vlády by podľa Beňovej nemali byť pod tlakom aktivistov

Vlády členských štátov by podľa nej nemali byť pod tlakom aktivistov a musia sa voči tomu viac ohradzovať.

Miriam Lexmann uviedla, že členské štáty sa pretekajú, kto je „zelenší“. „Toto sa musí skončiť. Naše kroky pri ochrane životného prostredia musia byť založené na dátach, faktoch a výskume,“ podotkla.

Richard Sulík kritizoval zákaz spaľovacích motorov od roku 2035. „Pozícia Slovenska bola v tomto nešťastná,“ dodal.

Nemyslí si, že by sme si mali vybrať medzi ekonomikou a ochranou životného prostredia. „Musíme nájsť vhodnú kombináciu. Všetkým je jasné, že to zadarmo nebude,“ uzavrel.

Pozrite si záznam piatej predvolebnej diskusie kandidátov do Európskeho parlamentu:

Piatu predvolebnú diskusiu kandidátov do Európskeho parlamentu sme sledovali minútu po minúte:

V súvislosti s blížiacimi sa voľbami do Európskeho parlamentu prináša RTVS diskusie so zástupcami všetkých kandidujúcich subjektov. Budeme ich vysielať naživo na televíznej :24 a v Rádiu Slovensko. V repríze diskusie odvysielame na Dvojke a v Rádiu Regina. Relácie bude RTVS vysielať v pracovných dňoch od 29. mája do 5. júna.

Poradie kandidujúcich strán

Poradie jednotlivých kandidujúcich strán a hnutí v diskusných reláciách je totožné s poradím, v akom vyžrebovali čísla kandidátnych listín pre voľby do EP, a to Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

V každej diskusii dostanú priestor štyri politické strany. Každý subjekt má vymedzený vysielací čas 12 minút plus 30 sekúnd na záverečné posolstvo svojim voličom.

Vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) v roku 2024 kandiduje na Slovensku 23 politických subjektov, ktorým RTVS počas volebnej kampane zabezpečí rovnaké podmienky. Voľby do EP sa budú na Slovensku konať v sobotu 8. júna. Slováci si zvolia 15 europoslancov na päťročné volebné obdobie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko