Na hlavný obsah

Plošné vyplácanie trinásteho dôchodku je podľa analytikov plytvaním, opozícia hovorí o odstupňovaní dávky

Len na tento rok sú výdavky vyše 800 miliónov eur.

Plošné vyplácanie trinásteho dôchodku je podľa analytikov plytvaním, opozícia hovorí o odstupňovaní dávky
Ilustračná snímka seniora. Foto: TASR/Andrej Galica

Plošné vyplácanie trinásteho dôchodku je podľa Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz plytvaním verejných financií. Raz ročne si podľa aktuálneho nastavenia systému majú prilepšiť všetci seniori – aj tí, ktorých mesačná dávka prevyšuje minimálnu mzdu pracujúcich či dokonca hranicu tisíc eur.

Ministerstvo práce si za tým stojí, opozícia by zase privítala odstupňovanie pomoci podľa výšky dôchodku. Len na tento rok sú výdavky na trinástu dávku vyše 800 miliónov eur.

Plytvanie verejných zdrojov

Trinástemu dôchodku nie už ako sociálnej, ale novej dôchodkovej dávke dali poslanci zelenú v apríli. Prvýkrát si dôchodcovia prilepšia pred Vianocami. Plošná pomoc je podľa analytika INESS Radovana Ďuranu plytvaním verejných zdrojov.

Podľa dát zo Sociálnej poisťovne totiž prvých 606 eur dostane aj takmer 108-tisic seniorov s mesačným dôchodkom nad tisíc eur. Ak by ich nedostali, štátna kasa by ušetrila 65 miliónov eur.

„Ak štát zachoval konzistentnosť, keďže nepriznáva ľuďom s minimálnou mzdou žiadnu dávku, teda nepriznal by ju ani starobným dôchodcom, ktorí majú dôchodkový príjem vyšší, ako je čistá minimálna mzda, úspora by dosiahla 400 miliónov eur,“ povedal Ďurana.

Dodáva, že na rozdiel od starobných dôchodcov pracujúci s minimálnou mzdou obyčajne nevlastnia nehnuteľnosť a ich náklady na život sú vyššie. Napriek tomu sa majú podporiť všetci seniori. „Aj pri tejto dávke by mal štát rozlišovať, koho podporí a koho nie,“ vysvetlil.

Nevidia dôvod na zmenu nastavenia

Členka sociálneho výboru Simona Petrík (Progresívne Slovensko) si nemyslí, že je vhodné vyčleniť nejakú skupinu seniorov z výplaty trinásteho dôchodku.

„Nebolo by to úplne fér, pretože aj oni odvádzali dávky, pracovali celý život. Kde my vidíme úsporu, je adresné vyplácanie. Pozreli by sme na to, akú sumu dôchodku majú, pokiaľ sú to naozaj vyššie sumy, tam si vieme predstaviť, že by sa trinásty dôchodok odstupňoval,“ uviedla.

Ministerstvo práce dnes nevidí dôvod na zmenu nastaveného systému. „Uvedomujeme si, že keby sme nevyplácali trinásty dôchodok tým, ktorí majú vyššie penzie, že by sme ušetrili. Naším zámerom nebolo na dôchodcoch šetriť, ale naopak,“ povedal štátny tajomník Branislav Ondruš (Hlas-SD).

Priblížil, že zámerom bolo zaviesť spravodlivý a férový trinásty dôchodok. „Jeho výška bude priemer všetkých daných dôchodkov za predošlý kalendárny rok,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika