Na hlavný obsah

Po atentáte sme mohli vypínať médiá, ale nie sme gubernia, hovorí Šutaj Eštok. Šimečka kritizuje obviňovanie voličov opozície

Podľa ministra mohla vláda vyhlásiť mimoriadny stav.

Po atentáte sme mohli vypínať médiá, ale nie sme gubernia, hovorí Šutaj Eštok. Šimečka kritizuje obviňovanie voličov opozície
Predseda hnutia PS Michal Šimečka a predseda strany Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok Foto: RTVS

Predstavitelia vládnej koalície robia z atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) od prvého momentu kolektívnu vinu, povedal podpredseda NR SR a predseda hnutia PS Michal Šimečka v relácii O 5 minút 12. Minister vnútra a predseda Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok vyhlásil, že po atentáte vláda mohla vyhlásiť mimoriadny stav a mohla začať vypínať médiá aj nepohodlných politikov, ale „nie sme gubernia“.

Príčinám a následkom atentátu na premiéra sa v Správach RTVS venoval redaktor Radoslav Šebo:

„Mne sa nepáči, že aj pán minister, aj iní predstavitelia vlády, akoby obviňovali z toho atentátu opozíciu, médiá a spolu s tým vyše milióna ľudí, ktorí nesúhlasia s politikou tejto vlády, ktorí si prajú zmenu, ale nie sú násilníci, nechcú zaútočiť zbraňou na vládu,“ vyhlásil Šimečka.

Kolektívna vina

Šimečka zdôraznil, že od momentu, keď bol spáchaný atentát na premiéra, bolo Progresívne Slovensko „zdržanlivé a zmierlivé“. Pripomenul, že po udalostiach v Handlovej apeloval na zdržanlivosť pri vynášaní súdov o tom, „kto za to môže“. Doplnil, že toto sa týkalo aj zodpovednosti bezpečnostných zložiek.

„Naopak vidím, že predstavitelia vládnej koalície od momentu toho atentátu, robia z toho kolektívnu vinu. Obviňujú doslova voličov opozície, tých, čo boli na proteste, ako by oni za to mohli,“ kritizoval líder PS. „Podľa mňa takto zmierenie nevyzerá,“ uzavrel.

„Ja nehovorím, že vy za to nesiete zodpovednosť,“ ohradil sa Šutaj Eštok. Minister vnútra a šéf Hlasu argumentoval prieskumom, ktorý zisťoval, ako zodpovednosť za situáciu, ktorá viedla k atentátu, vnímajú ľudia. Prieskum realizovala česká agentúra SANEP pre televíziu TA3.

Podľa tohto prieskumu, ako citoval Šutaj Eštok, si 61,6 percenta ľudí myslí, že „za to, čo sa udialo v Handlovej, môže správanie a spôsob vyjadrovania opozičných politikov“. Medzi ďalšími príčinami respondenti uvádzali najmä protivládne demonštrácie alebo mainstreamové médiá.

Otázka protestov

V tejto súvislosti Šutaj Eštok podotkol, že ak opozícia organizuje dva mesiace po demokratických voľbách protesty, kde zaznievajú heslá ako „dosť bolo Fica“, tak si to časť spoločnosti vyhodnotila tak, že sú frustrovaní, zoberú pištoľ a idú strieľať. „Nie po Robertovi Ficovi, ale po predsedovi vlády,“ povedal.

Podľa Šimečku boli opozičné prostesty pokojné a „chodili na ne rodiny s deťmi“. Zdôraznil, že organizátori na protestoch vyzývali ľudí k slušnému jazyku. „To boli slušné prostesty,“ zopakoval.

„Keď teraz pán minister hovorí, že to vlastne nemôžeme robiť, lebo to znamená, že nerešpektujeme výsledky volieb, alebo to znamená, že to môže viesť k ďalšiemu atentátu, to ja považujem za nebezpečné. To je sväté právo občanov v demokratických spoločnostiach – zhromažďovať sa,“ povedal. Pripomenul, že aj predstavitelia súčasnej vlády sa v minulosti zúčastňovali na protestoch.

„Urobme to spolu tak, že si prejdeme určitou mierou sebareflexie. A tu by som napríklad privítal aj od vás, keby ste povedali, nemali sme to na tých námestiach kričať. Gröhling nemal hovoriť o tom, že Fico patrí do basy, pretože to špičkovalo atmosféru,“ obrátil sa líder Hlasu-SD na šéfa PS.

Neslušné vyjadrenia o prezidentke

„Ja môžem povedať za vládnu koalíciu, že si myslím, že nemali sa v minulosti tak neslušne vyjadrovať napríklad voči pani prezidentke. A ďalšie a ďalšie veci,“ zdôraznil Šutaj Eštok.

„Mohli sme zvolať bezpečnostnú radu, zvýšiť stupeň teroristického rizika, vyhlásiť mimoriadny stav, pretože to bol útok na premiéra Slovenskej republiky a mohli sme začať vypínať médiá, aj nepohodlných politikov, ale nie sme gubernia, my sme demokraticky zvolená vláda,“ odpovedal líder Hlasu na otázku, aké kroky robí vládna koalícia, aby sa ešte viac nešpičkovala atmosféra na Slovensku.

Vláda mohla podľa Šutaja Eštoka „pokojne povedať, že RTVS bude vysielať celý deň len vládnu propagandu. Tak by to určite urobil Igor Matovič aj s Naďom a ostatnými. Neurobili sme to,“ zopakoval minister.

„To, že niekto kritizuje vašu vládu, ešte neznamená, že má niečo spoločné s atentátom. Kritika neznamená nenávisť,“ vyjadril sa Šimečka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko