Na hlavný obsah

Po odvolaní M. Kolíkovej je výbor na kontrolu SIS bez predsedu. Vláda chce zároveň meniť podmienky pri odpočúvaní

M. Kolíková podľa koalície porušila zákon a rokovací poriadok.

Po odvolaní M. Kolíkovej je výbor na kontrolu SIS bez predsedu. Vláda chce zároveň meniť podmienky pri odpočúvaní
Na snímke poslankyňa NR SR Mária Kolíková. Foto: TASR/Jakub Kotian

Parlamentný výbor na kontrolu Slovenskej informačnej služby (SIS) je podľa opozície paralyzovaný. Koalícia odvolala jeho predsedníčku Máriu Kolíkovú. Poslankyňa však svojím zastupovaním nikoho nepoverila. Vláda zároveň chystá novelu, ktorá v určitých prípadoch umožní spravodajskej službe odpočúvanie bez súhlasu sudcu.

Mária Kolíková ako predsedníčka kontrolného výboru pre SIS podľa koalície porušila zákon a rokovací poriadok. Poslanci ju z postu odvolali, no bez vopred určeného zástupcu.

„Boli tu štyri vážne dôvody. Ten najvážnejší bol, že komunikovala s Generálnou prokuratúrou v mene výboru na kontrolu SIS bez toho, aby na to mala mandát a uznesenie,“ odôvodnil podpredseda osobitného výboru NR SR na kontrolu SIS Samuel Migaľ (Hlas-SD).

„Bude to práve súčasná predsedníčka výboru, pani Kolíková, ktorá svojím úmyselným nepoverením podpredsedu znefunkční výbor,“ povedal člen osobitného výboru NR SR na kontrolu SIS Marián Saloň (Smer-SD).

Bližšie informácie o situácii v parlamentnom výbore na kontrolu SIS priniesol v Správach RTVS redaktor Vladimir Amrich:

„Podpredsedami výboru sú len koaliční poslanci, a to je poslanec Kotlár a poslanec Migaľ. To znamená, že na to, aby som zabezpečila vedenie tohto výboru opozičným poslancom, čo je jednoducho úzus, že pre kontrolu SIS je na mieste, aby to bol opozičný poslanec, tak ani som to nevedela uskutočniť,“ ozrejmila poslankyňa NR SR Mária Kolíková.

„To je vec, ktorú som včera upozorňoval celé poslanecké grémium, že keď už aj chcú odvolať, tak si myslím, že je povinnosť nájsť aj nejaké riešenie, aby sme jednu z najvážnejších funkcií, ktorá Národná rada má ako jediná, čo je kontrola spravodajských služieb, aby bola vykonávaná,“ podotkol člen osobitného výboru NR SR na kontrolu SIS Martin Dubéci (PS).

Nový šéf až v septembri

O novom šéfovi výboru sa bude rozhodovať najskôr v septembri. Post tak ostáva neobsadený, a to v čase, keď vláda pripravuje zákon, ktorý by spravodajskej službe uľahčil odpočúvanie.

„Pripravuje legislatívnu úpravu, kde bude možné odpočúvať ľudí bez súhlasov sudcov. Dnes to nie je možné, dnes musí mať SIS dopredu súhlas,“ poznamenal člen osobitného výboru NR SR na kontrolu SIS František Majeský (KDH).

Dodal, že sa vláda zaviazala, že do 30. 6. čiže do nedele, pripraví legislatívny návrh zákona. „Nejde o povolenie odpočúvania bez súhlasu sudcu. Ide o povolenie odpočúvania pre spravodajskú službu alebo orgány činné v trestnom konaní vo veľmi závažnom podozrení, a to sú napríklad podozrenie z teroristického útoku, vysvetlil Samuel Migaľ.

Zneužívaniu odpočúvania by mala zabrániť špeciálna komisia. „My už v kuloároch sme sa bavili aj s opozičnými poslancami, a v rámci koalície, na tom, že by takáto komisia mala čo najskôr vzniknúť,“ prezradil Migaľ.

„To je vec, po ktorej ja už volám, odkedy som sem prišiel, že by sme si ju mohli navoliť. To je komisia, ktorá by mala oveľa silnejšie právomoci kontrolovať to, ako sa nasadzujú informačné prostriedky, než samotný výbor,“ reagoval Martin Dubéci.

V komisii by okrem koaličných a opozičných poslancov mali pôsobiť aj nezávislí odborníci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko