Na hlavný obsah

Počas tohtoročnej najväčšej moslimskej púte do Mekky zomreli stovky veriacich

Väčšina z nich zomrela v dôsledku horúčav.

Počas tohtoročnej najväčšej moslimskej púte do Mekky zomreli stovky veriacich
Moslimskí pútnici používajú dáždniky, aby sa chránili pred slnkom. Foto: Profimedia

Pri tohtoročnej veľkej moslimskej púti do Mekky zomrelo podľa agentúry AFP najmenej 577 ľudí. Agentúra o tom informovala na základe svojich prepočtov, ktoré sa opierajú o údaje z jednotlivých krajín. Do jednej z najväčších márnic v Mekke podľa AFP bolo prevezených 550 tiel.

S odvolaním sa na dva arabské diplomatické zdroje AFP predtým napísala, že medzi mŕtvymi je najmenej 323 egyptských pútnikov. Väčšina z nich zomrela v dôsledku horúčav, ktoré teraz v Saudskej Arábii panujú. Pri celkovej bilancii nie je jasné, v koľkých prípadoch išlo o úmrtie kvôli horúčave.

Jeden z arabských diplomatov uviedol, že všetkých viac ako 300 egyptských pútnikov podľahlo „chorobám z horúčavy“ s výnimkou jedného, ktorý zahynul v tlačenici. Počet zosnulých podľa tohto zdroja oznámila márnica v Mekke.

Symbolické putovanie Mohameda

Púť do Mekky, ktorá je symbolickým napodobením posledného putovania proroka Mohameda, je jedným z pilierov islamu a aspoň raz za život by ju mal vykonať každý moslim, ak mu to zdravie dovolí. Milióny veriacich absolvujú veľkú púť, ktorá sa koná každý rok v danom termíne, alebo malú púť, ktorú možno podniknúť vo zvyšku roka.

Podľa saudskoarabských úradov sa púte tento rok zúčastnilo približne 1,8 milióna pútnikov, z toho 1,6 milióna zo zahraničia. Účastníci sa sťažovali predovšetkým na veľmi vysoké teploty. V sobotu (15. 6.) sa pútnici napríklad zúčastnili modlitieb na kopci Arafát, kde ortuť teplomera vystúpila na 46 stupňov a podľa AFP teploty v najposvätnejšom meste islamu miestami dosahovali až 51,8 stupňa Celzia.

Miestne úrady predtým informovali, že ošetrili asi 2 000 pútnikov trpiacich zdravotnými ťažkosťami v dôsledku horúčavy. Koľko ľudí však zomrelo, nespresnili.

Podľa diplomatických zdrojov AFP zomrelo najmenej 60 Jordáncov, hoci oficiálne Ammán predtým dnes informoval o 41. Ďalších 11 mŕtvych hlásil Irán, tri Senegal a 35 Tunisko. O 144 úmrtiach svojich pútnikov informovala tiež Indonézia bez toho, aby spresnila v koľkých prípadoch smrť súvisela s horúčavami, píše agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet