Na hlavný obsah

Počet zaočkovaných detí proti HPV stúpol, no nie dostatočne. Prečo je dôležité?

Vakcína je bezplatná pre deti od 12 do 14 rokov.

Počet zaočkovaných detí proti HPV stúpol, no nie dostatočne. Prečo je dôležité?
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Očkovanie proti HPV vírusu pomáha. U detí až v 90 percentách vakcinácií. Odkedy poisťovne časť ceny uhrádzajú, počet zaočkovaných detí sa zvýšil. Stále však nie je dostatočný. Pri dospelých sú prevenciou rakovinných ochorení z vírusu HPV preventívne prehliadky a skríning.

Rakovinu krčka maternice ročne diagnostikujú viac ako 600 ženám, pričom približne 230 z nich každoročne zomrie. Jedným z jej spúšťačov môže byť aj pohlavne prenosný ľudský papilomavírus.

„Veľa sa hovorí o tom, že HPV vírus je spojený s rakovinou krčka maternice. Ale ja vždy hovorím rodičom chlapcov, sú niektoré rakoviny krku a hrubého čreva spojené tiež s týmto typom vírusu,“ vysvetlil pediater Branislav Chrenka.

Výzve lekárov k očkovaniu proti HPV sa v reportáži v relácii Správy RTVS venovala redaktorka Natália Dvoranová:

Lekári preto vyzývajú rodičov, aby dali svoje deti proti vírusu HPV zaočkovať. Vakcína je pre ne od 12 do 14 rokov bezplatná. Zároveň aj najúčinnejšia.

Najviac 12-ročných dievčat zaočkovaných proti HPV je v Bratislavskom kraji, takmer 54 percent. Smerom na východ sa zaočkovanosť znižuje. V Košickom kraji je to len niečo cez 35 percent. Chlapci sa očkujú o niečo menej. Tak ako dievčat ich je najviac v Bratislavskom a najmenej v Košickom kraji.

„Máme tu rodičov detí medzi 15-18. Všetky deti do 18 rokov majú v rámci benefitov všetkých zdravotných poisťovní časť tohto očkovania hradené. Cena vakcíny je ďaleko nižšia ako liečba onkologického ochorenia v budúcnosti,“ povedala hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre primárnu pediatriu Elena Prokopová.

Pomohla by inšpirácia z druhých krajín

Plná cena vakcíny je vyše 120 eur, poisťovňa preplatí týmto deťom približne 50 percent. Podľa odborníkov by sme sa mali inšpirovať druhými krajinami.

„Napríklad v susednom Rakúsku sa veková hranica pre plnú úhradu očkovania posunula nedávno na 30 rokov. To by, samozrejme, odstránilo finančnú bariéru pre mladých dospelých,“ uviedol člen výboru NR SR pre zdravotníctvo za SaS Tomáš Szalay.

Lekári veria, že ak sa začne o víruse hovoriť viac, do roku 2030 by mohla zaočkovanosť proti papilomavírusu na Slovensku stúpnuť na 90 percent.

„Krajiny, ktoré sú s vysokým percentom zaočkovanosti, rakoviny ktoré súvisia s HPV, teda najmä rakovina krčka maternice, sa stávajú už raritným ochorením. U nás to ešte, žiaľ, tak nie je,“ dodala Soňa Čierniková z Národného onkologického inštitútu.

Očkovanie má význam aj v neskoršom veku. V niektorých prípadoch aj u ľudí, ktorí sú infikovaní. Dospelým ho poisťovňa neprepláca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko