Na hlavný obsah

Policajní odborári upozorňujú na zlé podmienky a nízke platy, minister sľubuje zlepšenie

Niektorí policajti budú na protest nosiť čierne stuhy.

Policajní odborári upozorňujú na zlé podmienky a nízke platy, minister sľubuje zlepšenie
Ilustračná snímka policajtov. Foto: RTVS

Policajní odborári upozorňujú na zlé pracovné podmienky a nízke ohodnotenie policajtov. Ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) v otvorenom liste vyzvali, aby to riešil. Ten im odkázal, že na zlepšení situácie v Policajnom zbore pracuje.

Minister vnútra a policajné odbory sa v kolektívnej zmluve dohodli na zvyšovaní platov policajtov v tomto roku. K valorizácii platov policajtov ale zatiaľ nedošlo.

„Pán minister nás poprosil, aby sme mu dali čas. Tento záväzok sa následne dal do kolektívnej zmluvy a z nášho pohľadu je šesť mesiacov dostatočne dlhá doba na to, aby sa mohol v minimálnej miere naplniť,“ povedal predseda Odborového zväzu Polície SR Pavol Paračka.

„Pán minister dal slovo policajtom alebo teda zástupcom policajných odborov, a to slovo by mal dodržať,“ dodal predseda KDH Milan Majerský. Zvyšovanie platov policajtov by stálo štát približne 500 miliónov eur.

„Policajti dostali pred dvoma mesiacmi plošné odmeny 500 eur, teraz dostanú výkonnostné odmeny, ktoré budú motivačné. Ideme sa budúci týždeň baviť s ministerstvom financií, kde vieme nájsť tie zdroje na to, aby sme zvýšili aj im platy,“ priblížil minister vnútra.

Nespokojnosti policajných odborárov sa v Správach RTVS venoval redaktor Timotej Pisch:

Staré budovy aj uniformy

Policajti sa sťažujú aj na to, že slúžia v starých uniformách. V zlom stave sú aj budovy, kde sídlia policajné stanice.

„Sú to staré budovy, sú tam staré hliníkové okná, nábytok je tam z roku 1970 a vyššie. Počítačová technika už je tiež za zenitom. Ak majú policajti robiť v komfortnom prostredí, tak všetky tieto veci sa musia napraviť,“ dodal Pavol Paračka.

Ministerstvo vnútra pripravuje nákup nových počítačov pre policajtov za takmer 300 miliónov eur. Matúš Šutaj Eštok sľubuje aj rekonštrukcie policajných staníc.

„Aj problém budov ideme riešiť. Za 30 rokov sa stalo to, že Slovensko sa pomaly rozpadlo, aj policajné stanice, aj hasičské, ale riešime to. V krátkom čase spustím pasportizáciu,“ uviedol.

Niektorí policajti budú v priebehu budúceho týždňa na protest nosiť čierne stuhy na uniformách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko