Na hlavný obsah

Policajti sa sťažujú na nízke platy a katastrofálne podmienky. Na protest budú nosiť čierne stužky

Zvyšovanie platov policajtov by stálo štát zhruba 500 miliónov eur.

Policajti sa sťažujú na nízke platy a katastrofálne podmienky. Na protest budú nosiť čierne stužky
Ilustračná snímka. Foto: Facebook/Polícia Slovenskej republiky

Policajní odborári žiadajú zlepšenie podmienok v zbore. Kritizujú nízke platy, rozpadávajúce sa budovy, v ktorých pracujú, či zastaralé technické vybavenie. Ministrovi vnútra Matúšovi Šutajovi Eštokovi (Hlas-SD) adresovali otvorený list. Policajtov vyzvali, aby počnúc pondelkom (24. 6.) nosili celý týždeň na protest čierne stužky.

Súčasný stav v Policajnom zbore je podľa predsedu Odborového zväzu Polície v Slovenskej republike Pavla Paračku kritický. Môže sa podľa neho stať, že odíde ešte viac policajtov. Nespokojnosť sa netýka len platov či nadčasov, ale aj podmienok na jednotlivých oddeleniach, ktoré sa dlhé roky nemenia.

„Katastrofálne materiálno-technické zabezpečenie, staré budovy, staré hliníkové okná, nábytok z roku 1970 a vyššie, počítačová technika je takisto za zenitom,“ opisuje Paračka.

Minister a policajné odbory sa v kolektívnej zmluve dohodli na zvyšovaní platov policajtov v tomto roku, no zatiaľ k tomu nedošlo. Matúš Šutaj Eštok tvrdí, že situáciu rieši už od svojho nástupu. Aktuálne je v príprave napríklad nákup nových počítačov za 300 miliónov eur.

„Policajti dostali pred dvomi mesiacmi plošne 500 eur odmenu, teraz dostali výkonnostnú odmenu,“ dodáva minister.

„Je chvályhodné, že pán minister nájde peniaze aj na odmeny. Z nášho pohľadu je však potrebné riešiť platové ohodnotenie policajtov systémovým riešením,“ pripomína Paračka.

Minister viní bývalé vedenie

Matúš Šutaj Eštok argumentuje, že pod kritický stav v Policajnom zbore sa podpísalo bývalé vedenie rezortu a náprava nie je možná za pár mesiacov.

„Stále sa vyhovára na niekoho druhého, čo zdedil. Faktom však je, že situácia nikdy nebola taká kritická ako je teraz. Nikdy policajti nešli do toho, aby nosili čierne pásky. Napriek tomu, že, objektívne treba povedať, problémy sa ťahajú desiatky rokov,“ reaguje exminister vnútra Roman Mikulec.

Každý minister vnútra medzi priority radí zvyšovanie platov – hovorí bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak z Progresívneho Slovenska. Dodáva, že nie vždy sa to podarí. „Závisí to vždy od rozpočtových možností,“ povedal.

Zvyšovanie platov policajtov by stálo štát zhruba 500 miliónov eur. „Ideme sa baviť s ministerstvom financií, kde vieme nájsť zdroj na to, aby sme im zvýšili platy,“ vyhlásil Šutaj Eštok.

Podľa predsedu policajných odborov je stretnutie viacerých ministrov v pláne koncom týždňa. Niektorí policajti budú dovtedy na protest nosiť čierne stuhy na uniformách či autách. Vyzvali ich na to odborári.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál