Na hlavný obsah

Politici reagujú na neoficiálne výsledky. PS a Smer-SD hovoria o úspechu

Podľa neoficiálnych výsledkov zvíťazilo PS pred Smerom.

Politici reagujú na neoficiálne výsledky. PS a Smer-SD hovoria o úspechu
Zľava Ľudovít Ódor (PS), Monika Beňová (Smer-SD) a Milan Uhrík (Republika). Foto: TASR/Pavel Neubauer, Dano Veselský, Jakub Kotian

Prvé neoficiálne odhady výsledkov eurovolieb vyzerajú pre Progresívne Slovensko (PS) nádejne. Vo voľbách sa mu malo podariť uspieť. Poukázali na to predseda hnutia Michal Šimečka a líder kandidátky Ľudovít Ódor.

„Chcem poďakovať všetkým, ktorí v sobotu (8. 6.) prišli voliť. A špeciálne ďakujem tým, ktorí prišli zvoliť Progresívne Slovensko. Prvé neoficiálne správy pôsobia nádejne. Zdá sa, že voliči, ktorým záleží na proeurópskom Slovensku, zodpovedne prišli voliť,“ poznamenal Šimečka na sociálnej sieti.

Aj Ódor poďakoval všetkým voličom. „Špeciálne ďakujem tým, ktorí prišli zvoliť PS. Neoficiálne výsledky hovoria, že sa nám podarilo uspieť. Spoločne sme dokázali získať najsilnejší mandát pre proeurópske Slovensko,“ dodal na sociálnej sieti.

Poslankyňa EP Monika Beňová sa teší nárastu hlasov i mandátov pre Smer. Ľuboš Blaha (obaja Smer-SD) považuje výsledok Smeru za obrovský úspech. Vyjadrili sa tak na sociálnej sieti.

„Získali sme teda pravdepodobne päť mandátov z 15, čo je o dva viac ako vo voľbách v roku 2019,“ uviedla Beňová. Predpokladá, že prostredníctvom hlasov budú jej kolegami v europarlamente Blaha, Erik Kaliňák, Judita Laššáková a Katarína Roth Neveďalová.

„Je to obrovský úspech, v porovnaní s rokom 2019 je to enormný nárast,“ komentoval päť mandátov v EP pre Smer podpredseda strany Blaha. Poďakoval sa za silný mandát, ktorý mu voliči udelili svojimi hlasmi. „Do Bruselu idem s plnou vervou bojovať za Slovensko,“ vyhlásil.

Zatiaľ čo Beňová rešpektuje zverejnený odhad výsledkov a pogratulovala Progresívnemu Slovensku (PS), ktoré sa na základe týchto odhadov stalo víťazom, Blaha poukazuje najmä na to, že v prípade „progresívcov“ ide o Pyrrhovo víťazstvo. „Z celkového počtu poslancov zo Slovenska bude PS v menšine,“ vysvetľuje.

Zástupcov by podľa neoficiálnych odhadov malo mať v europarlamente aj hnutie Republika. Uviedol to predseda hnutia a líder kandidátky Milan Uhrík.

„Kým nebudú výsledky oficiálne, tak sa k nim ťažko vyjadrovať. Ale podľa predbežných informácií hnutie Republika bude v europarlamente,“ poznamenal na sociálnej sieti s tým, že prioritou bude ochrana slovenských záujmov.

KDH nechce výsledok komentovať

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) sa rozhodlo nekomentovať neoficiálne výsledky. Volá po upokojení atmosféry. Uviedlo to vo svojom stanovisku. Poďakovalo všetkým voličom aj tým, ktorí mu odovzdali svoj hlas.

„Neoficiálne výsledky nebudeme komentovať. Teraz považujeme za dôležité, aby sa atmosféra po viacerých emočne vybičovaných voľbách na Slovensku konečne upokojila,“ skonštatovali kresťanskí demokrati na sociálnej sieti.

SaS a Demokrati pravdepodobne bez mandátov

Strana SaS nemala podľa neoficiálnych odhadov výsledkov získať mandát v EP. Deliť ju od toho mala necelá desatina percenta. Vyplýva to z vyjadrenia lídra kandidátky SaS do eurovolieb Richarda Sulíka.

„Výsledok beriem ako líder kandidátky na seba, keďže sa nám napriek plnej podpore strany nepodarilo získať mandát. Chcem však v prvom rade poďakovať všetkým našim voličom za hlasy. Taktiež členom SaS a vedeniu strany,“ poznamenal Sulík s tým, že bude naďalej pôsobiť ako poslanec v Národnej rade SR.

Strana Demokrati by tiež nemala mať v europarlamente svojho zástupcu. Skončiť mala tesne pod potrebnými piatimi percentami. Uviedla to vo svojom stanovisku. Neoficiálne výsledky ju mrzia, no rešpektuje ich.

„Výsledok nás, samozrejme, mrzí, o to viac, že podľa predbežných prepočtov, ak by Demokrati získali päť percent, Smer-SD by mal o jeden mandát menej. Takto osem z 15 poslancov nie je zaradených vo frakciách, a teda ich možnosť čokoľvek ovplyvniť v prospech Slovenska bude nulová,“ skonštatovala na sociálnej sieti.

Strana verí, že víťaz volieb do EP si je vedomý svojej zodpovednosti. „Teraz prichádza skutočná práca,“ podotkla. Demokrati zároveň poďakovali všetkým ľuďom, ktorí sa zúčastnili na eurovoľbách, aj svojim podporovateľom.

Hnutie Slovensko nekomentovalo medializované odhady výsledkov, poďakovalo sa však voličom za podporu. „Ďakujeme vám za každý hlas,“ napísalo hnutie na sociálnej sieti. Podľa neoficiálnych odhadov volebných výsledkov hnutie Slovensko nezískalo mandát v europarlamente. Vo voľbách malo získať dve percentá hlasov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko