Na hlavný obsah

Politici reagujú na prejav Roberta Fica: Sklamanie, 14 minút obviňovania médií, opozície a umelcov

Prejav je podľa SaS v rozpore s volaním po upokojení.

Politici reagujú na prejav Roberta Fica: Sklamanie, 14 minút obviňovania médií, opozície a umelcov
Na snímke v pozadí predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) a v popredí podpredseda NR SR Michal Šimečka (PS). Foto: TASR/Martin Baumann

Na prvé vystúpenie premiéra Roberta Fica (Smer-SD) po atentáte už reagovali viacerí slovenskí politici. Predseda opozičného PS Michal Šimečka hovorí o sklamaní. Podľa šéfky poslaneckého klubu KDH Martiny Holečkovej bude Slovensko po slovách premiéra zrejme ešte viac rozdelené. Opozičná SaS sa ohradila sa voči spájaniu atentátnika a jeho činu s ich politikou.

Nič sa nezmenilo, zhodnotil Šimečka

Podľa Michala Šimečku je Ficov prejav politickým sklamaním. Tvrdí, že sa na jeho politike nič nezmenilo a zdá sa, že Fico odmietol vykročiť k spoločenskému zmiereniu.

„Všetci sme mu držali palce, aby sa čím skôr zotavil, všetci sme čin atentátnika ostro odsúdili, všetci sme dúfali, že naozaj vykročíme k spoločenskému zmiereniu. Lenže z prvého vystúpenia sa zdá, že premiér Fico ho odmietol,“ povedal Šimečka.

Reakciám opozičných politikov sa sa venovali aj v Správach RTVS:

Podotkol, že premiér 14 minút obviňoval médiá, opozíciu, umelcov, EÚ aj zahraničných partnerov. „Namiesto toho, aby aktívne prispel k spoločenskému zmieru, nazval atentátnika ‚aktivistom politickej opozície‘ a opakoval konšpirácie o celosvetovom sprisahaní Sorosa proti Slovensku,“ skonštatoval.

Šimečku teší, že sa premiérov zdravotný stav zlepšuje a praje mu čo najskorší návrat do práce. „Jeho vystúpenie však potvrdilo všetky dôvody, pre ktoré sme presvedčení, že Smer je potrebné politicky poraziť v demokratických voľbách,“ podotkol.

Podľa SAS je to krok späť

Prvý prejav premiéra Roberta Fica (Smer-SD) po atentáte je v priamom rozpore s volaním po upokojení spoločnosti na Slovensku. Uviedla to SaS v reakcii na stredajšie vyhlásenie predsedu vlády. Ohradila sa voči spájaniu atentátnika a jeho činu s ich politikou.

„Robert Fico mal príležitosť prekročiť svoj tieň a svoju minulosť. Mohol ukázať veľkosť štátnika. Miesto pokusu o celospoločenský zmier a urobenie kroku späť aj z jeho strany sme sa však dočkali presného opaku,“ poznamenal predseda strany Branislav Gröhling.

Cez čiaru je podľa neho „hádzanie špiny na opozíciu, médiá, mimovládny sektor“. Odmieta tiež Ficove tvrdenia o vražde novinára Jána Kuciaka či o zahraničných snahách určovať slovenskú politiku. „Takto sa naša spoločnosť nielenže nikam nepohne, naopak, jej rozdelenie a nenávisť budú ešte väčšie,“ dodal Gröhling.

Holečková hovorí o rozdelení

Podľa poslankyne KDH Martiny Holečkovej bude Slovensko po prejave premiéra zrejme ešte viac rozdelené.

„Som rada, že je Robert Fico nažive a vyzerá to tak, že bude čoskoro v poriadku. Mrzí ma však, že svoje prvé vystúpenie po atentáte nevyužil na štátnický prejav, ale vo svojom videu len dookola obviňuje všetkých okolo seba,“ skonštatovala Holečková.

Majerský vyzdvihol odpustenie

Predseda KDH Milan Majerský považuje za dôležité, že premiér dokázal odpustiť útočníkovi. Zdôraznil, že pre Slovensko je aj po Ficovom prejave stále potrebné prinášať pokoj.

„V KDH sme nikdy na nikoho osobne neútočili a nebudeme tak robiť ani v budúcnosti. Úlohou zodpovedných politikov je totiž šíriť pokoj a prinášať riešenia pre ľudí a pre Slovensko,“ ozrejmil. Hnutie je podľa jeho slov rado, že sa Ficov zdravotný stav zlepšuje.

Prvému verejnému vystúpenie premiéra R. Fica po atentáte sme sa venovali aj v Správach RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko