Na hlavný obsah

Politológ reaguje na vyjadrenie M. Beňovej: Byť predĺženou rukou vlády v EP, na to treba mať bujnú fantáziu

Vláda má zastúpenie v Európskej rade, vysvetlil.

Politológ reaguje na vyjadrenie M. Beňovej: Byť predĺženou rukou vlády v EP, na to treba mať bujnú fantáziu
Zľava politológ Grigorij Mesežnikov a europoslankyňa Monika Beňová. Foto: RTVS a TASR/Jaroslav Novák/koláž RTVS

Byť predĺženou rukou slovenskej vlády v Európskom parlamente (EP), na to treba mať bujnú fantáziu. Povedal to v relácii RTVS Aktuálne :24 v reakcii na slová zvolenej europoslankyne za Smer-SD Moniky Beňovej politológ Grigorij Mesežnikov.

„Vláda má zastúpenie na celoeurópskej úrovni v Európskej rade, tam vláda presadzuje svoje rozhodnutia. Byť predĺženou rukou vlády, na to treba mať skutočne bujnú fantáziu,“ povedal politológ.

Predstavitelia Smeru-SD svojou protiúnijnou rétorikou podľa Mesežnikova odradili akceptovanie strany u potenciálnych partnerov vo frakciách EP.

Stranu Smer vlani v októbri dočasne vylúčila z frakcie Strana európskych socialistov. Dôvodom bolo vytvorenie koalície s SNS. Rovnaký krok spravili európski sociálni demokrati aj voči Hlasu-SD.

Zvolená europoslankyňa Smeru Katarína Roth Neveďalová potvrdila, že Smer chce rokovať so Stranou európskych socialistov, aby jej obnovila členstvo.

Politológ Mesežnikov však predpokladá, že sa z tejto dočasnej suspendácie stane trvalá. „Neviem, kam sa chcú teraz so Smerom zaradiť. Zostáva ešte Identita a demokracia, ale to je krajná pravica,“ vysvetlil Mesežnikov.

Smer tak síce bude mať značný počet europoslancov v EP, ale nebude môcť reálne participovať na tvorbe európskej legislatívy, dodal.



Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko