Na hlavný obsah

Politologička o náladách pred britskými parlamentnými voľbami: Ľudia majú pocit, že je vo všetkom chaos

Vysvetlila, prečo sú Briti frustrovaní z vlády konzervatívcov.

Politologička o náladách pred britskými parlamentnými voľbami: Ľudia majú pocit, že je vo všetkom chaos
Politologička Karen Hendersonová. Foto: RTVS

Najvypuklejšou témou nadchádzajúci parlamentných volieb, ktoré sa vo Veľkej Británii uskutočnia presne o mesiac, je narastajúca migrácia. V relácii RTVS Aktuálne :24 to povedala politologička, rodená Britka, ktorá na Slovensku pôsobí niekoľko rokov, Karen Hendersonová.

„Imigrácia je tak vysoká, že si to Briti všímajú v každodennom živote, napríklad pri nedostatku bývania,“ vysvetlila. S tým je podľa nej aj spojená klesajúca miera dôvery v konzervatívcov, ktorí boli vo vláde štrnásť rokov.

„Rok pred referendom o brexite bol nárast obyvateľstva Veľkej Británie najvyšší v histórii a konzervatívci, ktorí boli za brexit, sľúbili, že po odchode Británie z Európskej únie môžu imigráciu výrazne obmedziť,“ priblížila. V súčasnosti je vak podľa jej slov imigrácia o polovicu vyššia ako v roku 2015.

Tému imigrácie by podľa politologičky mohol využiť aj tzv. otec brexitu Nigel Farage. Ten bude kandidovať za stranu Reform UK, ktorá by podľa prieskumov mohla získať jedenásť percent. „Farage to využil aj pred referendom o brexite a teraz môže ukázať, že konzervatívci tento problém nevedia riešiť,“ vysvetlila.

Ďalším problémom, ktorý trápi Britov, je kolabujúce zdravotníctvo. „Ľudia majú pocit, že je vo všetkom chaos a že ide o schopnosť tejto vlády. Za štrnásť rokov pri moci nemôžete hovoriť o budúcnosti,“ povedala Hendersonová.

Súčasný britský premiér Rishi Sunak v utorkovej (4. 6.) prvej predvolebnej televíznej debate, v ktorej sa stretol s lídrom opozície labouristom Keirom Starmerom, podľa politologičky hovoril o plánoch do budúcnosti. „Ak mal dobrý nápad, prečo ho nerealizovali štrnásť rokov?“ pýta sa Hendersonová. Parlamentné voľby vo Veľkej Británii sa uskutočnia 4. júla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet