Na hlavný obsah

Voľby 2024

Oficiálne výsledky Eurovolieb 2024 na Slovensku

Eurovoľby

Pomáhala celý život a bolo to tak aj po jej smrti, hovorí otec zosnulej dcéry. Darovanie orgánov zachraňuje životy

Pacienti čakajú na transplantáciu v priemere 24 mesiacov.

Pomáhala celý život a bolo to tak aj po jej smrti, hovorí otec zosnulej dcéry. Darovanie orgánov zachraňuje životy
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Šiesteho júna bol Svetový deň transplantácií. Na Slovensku minulý rok lekári transplantovali 186 orgánov. Jeden človek by mohol rozhodnutím darovať orgány zachrániť sedem ľudských životov.

Jedným z darcov bola aj dcéra Radovana Paluša Barborka. Jej otec hovorí, že smrť dieťaťa je najhoršia vec na svete a rozhodnutie darovať orgány už bolo to najmenej.

,,Naša dcéra pomáhala celý život, spájala ľudí, bola k nim dobrá. Bola všetkými ľuďmi milovaná a vlastne ešte aj po jej smrti pomohla ďalším ľuďom,“ prezradil otec Radovan Paluš.

Transplantáciám orgánov sa v Správach RTVS venovala redaktorka Miriam Čerešníková:

Darcom orgánov môže byť podľa zákona každý, kto za života nedeklaruje, že ním byť nechce. Podľa hlavného transplantačného koordinátora Martina Chrastinu lekári s príbuznými komunikujú a berú ohľad na ich rozhodnutie.

,,Čoraz menej sa stretávame s negatívnym stanoviskom. Slováci nie sú ľudia, ktorí sú neprajní. V krajinách, ktoré tie zákony majú veľmi podobné alebo rovnaké ako my, napríklad Španielsko, tak tam sa blížime k desiatkam percent odmietnutí,“ uviedol Chrastina.

Pacienti čakajú na transplantáciu v priemere 24 mesiacov. ,,Priemerná doba čakania závisí od krvných skupín a taktiež od toho, či pacient čaká na prvú, druhú alebo na vyššiu transplantáciu. Na čakacej listine je zhruba 300 pacientov,“ informovala prezidentka Slovenskej transplantologickej spoločnosti Ivana Dedinská.

Rozšírenie darcovského programu

Hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre orgánové transplantácie Zuzana Žilinská upozorňuje, že v minulom roku sa podarili viaceré významné transplantácie. Napríklad prvá transplantácia pankreatických ostrovčekov, ktoré produkujú inzulín, transplantácia obličky HIV pozitívnemu pacientovi, či prvá transplantácia obličky s nezlučiteľnými krvnými skupinami.

,,Darcom bol otec s krvnou skupinou B a príjemcom bol pacient s krvnou skupinou 0, za normálnych okolností takáto transplantácia nie je možná,“ ozrejmila hlavná odborníčka MZ SR pre orgánové transplantácie Zuzana Žilinská.

Slovensko chce rozšíriť darcovský program aj o darcov s nezvratnou zástavou srdca. Ide o pacientov s rôznymi zraneniami alebo infarktom.

,,Pokiaľ sa nám to vyštrngá po odbornej stránke, tak na jeseň máme pripravenú zdravotnícku legislatívu, ktorú chceme dať do parlamentu. Čiže buď na septembrovej alebo októbrovej schôdzi tak, aby to bolo ešte do konca budúceho roka,“ vyhlásila ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

Podľa transplantačného chirurga Martina Tibetského by tento program pomohol pacientom na čakacích listinách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko